#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Představy pohybu zlepšují chůzi pacientů s roztroušenou sklerózou

12. 12. 2018

Představte si, že si představujete nějakou činnost a tím se v ní zlepšujete. U pacientů s roztroušenou sklerózou je doložený příznivý vliv představ pohybu s rytmickým zvukovým podnětem na kvalitu chůze. Studie, jejíž výsledky byly nedávno publikovány v Multiple Sclerosis Journal, zkoumala mechanismy tohoto jevu.

Úvod

Zhoršení chůze a únavnost jsou častými příznaky RS. Pokud by si pacienti představili, že chodí, před tím, než skutečně vykročí, jejich chůze by se mohla zlepšit. Představy pohybu jsou popisovány jako kognitivní nácvik pohybu bez jeho skutečného provedení a zapojení svalové činnosti.

Britští a rakouští odborníci v této souvislosti hodnotili vliv představ pohybu (motor imagery) stimulovaných různými zvukovými podněty nebo bez stimulace u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) na chůzi, únavu a kvalitu života.

Metodika studie

V kontrolované studii bylo randomizováno 60 pacientů s RS a lehkým až mírným poškozením hybnosti do 3 skupin: s představou pohybu stimulovanou hudbou a verbálně, stimulovanou pouze hudbou nebo zcela bez zvukových podnětů. Účastníci prováděli dané duševní cvičení v domácím prostředí 6× týdně po dobu 4 týdnů. Primárními hodnocenými parametry byly rychlost chůze (doba, za kterou ujdou 25 stop, tj. cca 7,5 metru) a vzdálenost, kterou ujdou při 6minutovém testu chůze. Dále byla hodnocena senzoricko-motorická koordinace.

Výsledky

Studii dokončilo 59 účastníků. Všechny intervence vedly k významnému zlepšení v rychlosti chůze i ušlé vzdálenosti. Nejlepší výsledky byly zaznamenány ve skupině s představou pohybu podpořenou hudebními i verbálními podněty. Představy pohybu stimulované zvukovými podněty také významně zmírnily únavu a zlepšily kvalitu života. Největší změny byly opět pozorovány po kombinaci hudebních a verbálních podnětů.

Senzoricko-motorická synchronizace po intervenci byla významně přesnější ve skupině se zvukově stimulovanou představou pohybu.

Závěr

Tyto výsledky naznačují, že mechanismem příznivého vlivu představy pohybu u pacientů s RS na chůzi, únavu a kvalitu života by mohla být senzoricko-motorická synchronizace.

(mir)

Zdroj: Seebacher B., Kuisma R., Glynn A., Berger T. Effects and mechanisms of differently cued and non-cued motor imagery in people with multiple sclerosis: a randomised controlled trial. Mult Scler 2018 Aug 14: 1352458518795332, doi: 10.1177/1352458518795332 [Epub ahead of print].

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#