#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Screening hypotyreózy v těhotenství: Měl by být prováděn univerzálně?

4. 6. 2019

Dysfunkce štítné žlázy je častá u žen v produktivním věku a vede k závažným komplikacím těhotenství i nesprávnému vývoji nervové soustavy plodu. V následujícím článku proto shrnujeme možnosti a zásady screeningu tyreopatií včetně argumentů pro a proti jeho plošnému zavedení.

Tyreopatie v těhotenství

  1. Zjevná (manifestní) hypotyreóza: zvýšení hladiny tyreotropního hormonu (TSH) nad horní mez normy spolu se snížením hladiny volného thyroxinu (fT4) nebo elevace TSH nad 10 mIU/l.
  2. Subklinická hypotyreóza: zvýšení TSH na ≤ 10 mIU/l při normálním fT4.
  3. Izolované pozitivní protilátky: pozitivní protilátky proti tyreoperoxidáze (anti-TPO) a normální TSH i fT4.
  4. Izolovaná hypothyroxinémie: snížený fT4, normální TSH a negativní anti-TPO.

Screening tyreopatií v těhotenství − pro a proti

Univerzální screeningové vyšetření funkce štítné žlázy v těhotenství je předmětem debat jak v oblasti endokrinologie, tak i porodnictví. Článek z roku 2018 publikovaný v časopisu Frontiers in Endocrinology se proto zabývá argumenty pro a proti možnosti jeho zavedení.

Tyreoideální hormony mají zásadní roli v udržení těhotenství a pro optimální vývoj plodu. Dysfunkce štítné žlázy je přitom u žen v produktivním věku poměrně častá a vede k závažným komplikacím těhotenství i nesprávnému vývoji nervové soustavy plodu. Navíc se ke stanovení dysfunkce štítné žlázy využívá jednoduchý krevní test a léčba je realizována prostřednictvím dostupných a nenákladných léků. Screening pouze vysoce rizikových pacientek by mohl vést k neodhalení značné části případů. Ekonomické modely naznačují, že oproti screeningu vysoce rizikových pacientek je univerzální screening přínosnější. Z uvedených důvodů ho již proto některé země zavádějí.

Odpůrci univerzálního screeningu argumentují tím, že asymptomatické hraniční tyreopatie (jako subklinická hypotyreóza a izolovaná hypothyroxinémie) představují velkou skupinu tyreopatií odhalených právě v těhotenství. Doposud však nemáme dostatečně kvalitní důkazy pro podporu cíleného vyhledávání a nutnosti následné korekce těchto asymptomatických forem.

Doporučení pro screening v ČR

Dle doporučení České endokrinologické společnosti ČLS JEP by měl registrující gynekolog při prvním krevním odběru (v 9.–11. týdnu těhotenství) provést společně s ostatními laboratorními testy také kombinovaný tyreoidální krevní test (TSH, TPOAb a fT4). Při pozitivním výsledku je neprodleně nutné odeslat těhotnou ženu k vyšetření na endokrinologii.

Podle konsenzu American Thyroid Association (ATA) a European Thyroid Association (ETA) ovšem není třeba tyreoidální test provádět u žen, u kterých není přítomen ani jeden z následujících rizikových faktorů:

  • tyreopatie v osobní či rodinné anamnéze
  • příznaky tyreoidální dysfunkce nebo struma
  • DM 1. typu nebo jiné autoimunitní onemocnění
  • potrat nebo předčasný porod v anamnéze
  • infertilita
  • pozitivní anti-TPO
  • ozáření hlavy a/nebo krku v anamnéze
  • obezita (BMI ≥ 40 kg/m2)
  • užívání amiodaronu nebo lithia, aplikace cytokinů, nedávná aplikace jódové rtg-kontrastní látky
  • bydlení v oblasti se středním či těžkým jódovým deficitem

(gpl)

Zdroje:

  1. Taylor P. N., Zouras S., Min T. et al. Thyroid screening in early pregnancy: pros and cons. Front Endocrinol (Lausanne) 2018; 9: 626, doi: 10.3389/fendo.2018.00626.
  2. Jiskra J., Límanová Z. Doporučení pro prevenci, časný záchyt a léčbu tyreopatií v těhotenství 2018. Česká endokrinologická společnost ČLS JEP, 2018.


Štítky
Endokrinologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#