#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Optimální dávkování a titrace levothyroxinu

18. 10. 2018

Onemocnění štítné žlázy je poměrně časté, a to zejména u žen. Při substituční léčbě snížené funkce štítné žlázy se využívá levothyroxin, syntetický hormon štítné žlázy, který má delší biologický poločas. Dávky levothyroxinu jsou u každého pacienta individuální, a je proto výhodou, že je k dispozici přípravek obsahující levothyroxin sodný v rozsahu sil od 50 do 200 mikrogramů.

Levothyroxin

Syntetický levothyroxin má stejný účinek jako přirozený hormon štítné žlázy thyroxin (T4). V periferních orgánech se přeměňuje na trijodthyronin (T3) a podobně jako endogenní hormon působí specificky na receptory T3. Tablety jsou k dispozici v 9 různých sílách, jež umožňují optimální dávkování.

Denní dávka

Velikost denní dávky levothyroxinu se stanovuje individuálně na základě klinického stavu a laboratorních vyšetření tyreotropního hormonu (TSH) a volného sérového thyroxinu (fT4). Léčba hormony štítné žlázy by měla být zahájena nízkou dávkou a postupně zvyšována každé 2–4 týdny do dosažení plné substituční dávky.

Udává se, že při minimální reziduální funkci štítné žlázy je v organismu potřeba přibližně 1,6 μg thyroxinu na kilogram a den, ale skutečná potřeba závisí na více podmínkách: pohlaví (ženy podle některých studií potřebují vyšší dávky než muži), stavu organismu, věku a především hmotnosti pacienta a přítomnosti přidružených chorob. Svoji roli hraje i samotné trvání hypotyreózy. Dostatečná dávka levothyroxinu je nutná zejména v graviditě.

Obvyklé dávky levotyroxinu při substituční léčbě dospělých jsou 50–200 μg/den.

Titrace dávek

Je výhodou, že některé léčivé přípravky s obsahem levothyroxinu jsou k dispozici v mnoha sílách (např. tablety s obsahem 50, 75, 88, 100, 112, 125, 137, 150, 200 μg; přičemž tabletu lze navíc dělit na dvě stejné dávky). Jejich použití je zásadní při nutnosti opatrné titrace, zvláště u nemocných s ischemickou chorobou srdeční (ICHS) a těhotných žen. U nemocných s ICHS je nutná zvláštní opatrnost při zahájení léčby hormony štítné žlázy. Úvodní nízká dávka (např. 12,5 mikrogramu na den) by měla být zvyšována pozvolna a v delších intervalech (např. postupné zvyšování dávky od 12,5 mikrogramu na den každých 14 dnů s častým sledováním hormonů štítné žlázy). Z opatrné pozvolné titrace levothyroxinu mají prospěch také starší pacienti. U těchto nemocných se rovněž doporučují častější kontroly.

Indikace

Indikacemi k podávání levothyroxinu jsou: léčba benigní eutyroidní strumy, profylaxe recidivy po strumektomii v závislosti na pooperačním hormonálním stavu, substituční léčba hypotyreózy, supresní léčba karcinomu štítné žlázy, konkomitantní suplementace během tyreostatické léčby hypertyreózy, supresní test v diagnostice štítné žlázy. Orientační doporučené dávkování pro jednotlivé indikace je uvedeno v tabulce.

Tab. Orientační doporučené dávkování levothyroxinu pro jednotlivé indikace

Indikace

Doporučená dávka (mikrogramů levothyroxinu sodného na den)

Léčba benigní eutyroidní strumy

75–200

Profylaxe recidivy po strumektomii

75–200

Substituční léčba hypotyreózy u dospělých

– úvodní dávka

25–50

– udržovací dávka

100–200

Substituční léčba hypotyreózy u dětí

– úvodní dávka

12,5–50

– udržovací dávka

100–150 µg/m² tělesného povrchu

Konkomitantní suplementace během tyreostatické léčby hypertyreózy

50–100

Supresní léčba karcinomu štítné žlázy

150–300

Supresní test v diagnostice štítné žlázy

Týden 4 před testem

Týden 3 před testem

Týden 2 před testem

Týden 1 před testem

200 µg

1 tbl./den

1 tbl./den

100 µg

2 tbl./den

2 tbl./den

150 µg

1/2 tbl./den

1/2 tbl./den

1 tbl./den

1 tbl./den

Způsob podání

Levothyroxin se podává v 1 denní dávce, která se užívá ráno nalačno, půl hodiny před snídaní a odděleně od ostatních léků, protože by mohlo dojít ke snížení absorpce levothyroxinu ze střeva. Pacienti obvykle mohou díky dostupnosti různých sil a tzv. mezisil přípravku užívat pouze 1 tabletu denně. Tabletu je nutné zapít tekutinou (vodou).

Závěr

Rozsah sil levothyroxinu a tzv. mezisíly přispívají k lepším možnostem titrace hormonů štítné žlázy při substituční terapii u rizikových nemocných, vyšší síly lze využít k redukci počtu užívaných tablet nebo jako supresní léčbu u nemocných po ablaci štítné žlázy.

(blu)

Zdroje:

  1. Aktuální SPC přípravku Euthyrox. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/search.php
  2. Řehořková P. Optimální využívání levotyroxinu v ambulantní praxi. Medical Tribune 2013; 9 (18): B3. Dostupné na: www.tribune.cz/clanek/31000-optimalni-vyuzivani-levotyroxinu-v-ambulantni-praxi


Štítky
Endokrinologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#