#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intestinální gel LECIG v léčbě pokročilé Parkinsonovy nemoci v reálné praxi

10. 3. 2023

Nedávno publikovaná práce přibližuje první zkušenosti s intestinálním gelem obsahujícím trojkombinaci antiparkinsonik a dávkovaným infuzní pumpou přes perkutánní endoskopickou gastrostomii s extenzí do jejuna v léčbě pokročilé Parkinsonovy nemoci.

Kontinuální podání antiparkinsonik

S progresí Parkinsonovy nemoci (PD) je třeba upravovat terapii, aby bylo dosaženo uspokojivé kontroly symptomů. Velkou nesnází bývají výrazné motorické fluktuace, které ani optimalizovaný režim perorální a transdermální farmakoterapie není schopen upravit. V této fázi je vhodné zvážit kontinuální dopaminergní stimulaci, například pomocí kontinuálního podání antiparkinsonik ve formě intestinálního gelu pumpou přímo do jejuna.

Nejnověji lze takto podávat trojkombinaci levodopa, karbidopa a entakapon (LECIG). Oproti staršímu přípravku LCIG, jenž obsahoval pouze kombinaci levodopy a karbidopy, byla kromě složení inovována i infuzní pumpa, která je nyní menší a lehčí.

Výsledky z reálné praxe

Ve Švédsku byl LECIG schválen v roce 2018 a úhradu ze zdravotního pojištění získal v roce 2019. V roce 2022 byly publikovány výsledky použití této léčby u 24 pacientů s pokročilou PD v reálné praxi.

Soubor zahrnoval 11 žen a 13 mužů, jejichž medián věku při zahájení terapie pomocí LECIG činil 71,5 roku. Medián doby trvání PD od stanovení diagnózy činil 15,5 roku a medián trvání léčby pomocí LECIG 305 dní. Polovina pacientů byla převedena ze staršího přípravku LCIG.

Většina pacientů ve studii pozorovala po zahájení léčby LECIG zlepšení schopnosti vykonávat každodenní činnosti a zvýšení kvality života. 70 % nemocných, kteří dříve neužívali LCIG (n = 10), popisovalo zmírnění příznaků. Z pacientů převedených z LCIG uvádělo 45 % stav beze změny, což odpovídá očekávanému dosažení srovnatelných plazmatických koncentrací levodopy. Účastníci sledování také vyjadřovali spokojenost se snadným používáním systému a oceňovali jeho menší velikost v porovnání s LCIG.

Další sběr dat z reálné klinické praxe

V současnosti je ve Švédsku již 100 pacientů léčených LECIG sledováno v registru PARKreg (National Parkinson’s Disease Patient Registry). Spuštěna byla také poregistrační observační studie ELEGANCE (NCT05043103) pro pacienty léčené LECIG v rámci běžné klinické praxe. Účastnit by se jí mělo 16 evropských zemí a sbírat bude informace o účinnosti a bezpečnosti terapie, kvalitě života pacientů a také ekonomických aspektech léčby.

Závěr

Výsledky klinických studií a první praktické zkušenosti s intestinálním gelem LECIG ukazují podobnou klinickou účinnost jako u LCIG, dosahovanou díky entakaponu s nižšími dávkami levodopy. Vedle srovnatelné účinnosti svědčí první data z klinické praxe také o tom, že s přípravkem a menší infuzní pumpou jsou pacienti uživatelsky spokojeni.

(zza)

Zdroj: Nyholm D., Jost W. H. Levodopa-entacapone-carbidopa intestinal gel infusion in advanced Parkinson's disease: real-world experience and practical guidance. Ther Adv Neurol Disord 2022 Jun 26; 15: 17562864221108018, doi: 10.1177/17562864221108018.



Štítky
Geriatrie a gerontologie Logopedie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#