#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při domácí parenterální výživě nedochází k deficienci esenciálních mastných kyselin

4. 10. 2021

Nizozemsko-britská práce, jejíž výsledky byly publikovány v Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, se zabývala problematikou potenciální deficience esenciálních mastných kyselin u pacientů využívajících domácí parenterální výživu.

Úvod

Domácí parenterální výživa (HPN) poskytuje pacientům esenciální mastné kyseliny ve formě tukové emulze. Kombinací různých typů olejů obsažených v HPN lze docílit snížení množství prozánětlivých esenciálních mastných kyselin (EFA), zejména kyseliny linolové, která je ve velké míře obsažena v sójovém oleji. Parenterální výživa s kombinací sójového a olivového oleje obsahuje 3× méně kyseliny linolové než výživa se samotným sójovým olejem.

Předmětem odborného zájmu je otázka, zda pacienti, kteří jsou plně odkázáni na HPN, mají adekvátní příjem EFA. Jejich nedostatečný přísun může vést k deficitu EFA v organismu, což má dopady v podobě ztráty tekutin související s větší permeabilitou kůže, náchylnosti k infekcím, horšího hojení ran, hematologických komplikací nebo poruchy absorpce a metabolismu tuků.

Průběh studie a sledovaná populace

Prezentovaná práce hodnotila, zda pacienti využívající domácí parenterální výživu s kombinací sójového (20 %) a olivového (80 %) oleje vykazují klinické nebo biochemické známky nedostatku EFA.

Do studie bylo zařazeno 30 pacientů, jejichž medián věku činil 57 let, kteří užívali HPN déle než 3 měsíce s frekvencí minimálně 5× týdně. Indikacemi pro HPN byly především syndrom krátkého střeva, porucha motility gastrointestinálního traktu, chronická střevní pseudoobstrukce či Crohnova choroba. Do studie nebyli zařazeni pacienti s poruchami metabolismu či alergiemi. Kontrolní skupinu tvořilo 30 zdravých jedinců.

Výsledky

Nikdo ze sledovaných pacientů či kontrolních subjektů podle výsledných zjištění nevykazoval klinické nebo biochemické známky deficitu EFA v podobě kožních lézí či zvýšené hodnoty Holmanova indexu (> 0,2). Tento index, který udává poměr kyseliny eikosatrienové (Meadovy) a arachidonové a slouží jako ukazatel případného deficitu EFA, byl vyšší u pacientů s HPN (0,019) než u kontrolních subjektů (0,015; p < 0,01). Mezi skupinami nebyl zjištěn rozdíl ve funkčních imunologických parametrech, kromě 3,6× vyšší tvorby tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) u pacientů s HPN. Tento rozdíl pravděpodobně nijak nesouvisel s hladinou EFA.

Závěr

Podle autorů studie nejsou pacienti, kteří výhradně a dlouhodobě využívají domácí parenterální výživu s kombinací sójového a olivového oleje, vystaveni zvýšenému riziku deficitu esenciálních mastných kyselin.

(pak)

Zdroj: Olthof E. D., Roelofs H. M. J., Fisk H. L. et al. No clinical or biochemical evidence for essential fatty acid deficiency in home patients who depend on long-term mixed olive oil- and soybean oil-based parenteral nutrition. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2016; 40 (7): 982–988, doi: 10.1177/0148607115581375.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Farmacie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná Intenzivní medicína Interní lékařství Neurologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#