#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak ovlivňuje myelodysplastický syndrom kvalitu života pacientů?

15. 2. 2024

Myelodysplastický syndrom (MDS) je heterogenní skupina poruch hematopoetických kmenových buněk s různým stupněm rizika progrese do akutní myeloidní leukémie (AML). Možnosti terapie tohoto onemocnění se neustále vyvíjejí. Jaký má ale tato diagnóza dopad na kvalitu života pacientů?

Metodika studie

Pro nově diagnostikované pacienty s MDS jsou k dispozici klasifikační kritéria, která klinikům pomáhají při plánování terapie. V praxi však byly pozorovány rozdíly v kvalitě života nemocných dle jejich věku, pohlaví či rizika progrese onemocnění.

Nedávno publikovaná studie vycházela z dat 927 dospělých s nově diagnostikovaným MDS. K hodnocení kvality života byl využit dotazník QLQ-C30 (Quality of Life Questionnaire − Core30). Ten se skládá z 5 funkčních škál (fyzické, sociální, emocionální, kognitivní a schopnosti plnit každodenní aktivity) a 1 škály hodnotící celkové zdraví/kvalitu života. Dále dotazník hodnotí četnost běžných příznaků nádorových onemocnění (únava, bolest, nevolnost/zvracení, dušnost, ztráta chuti, nespavost, průjem, zácpa a finanční problémy). Rozpětí hodnot pro každý parametr je 0−100 s tím, že 100 odpovídá nejvyšší kvalitě života.

Prognóza pacientů byla stanovena pomocí skóre IPSS (International Prognostic Scoring System), v potaz byla brána i revidovaná verze IPSS-R. IPSS dělí pacienty do 4 skupin dle rizika progrese onemocnění (nízké, střední 1, střední 2 a vysoké). 

Výsledky

Medián věku hodnocených pacientů činil 71,6 roku. 54,4 % jich mělo alespoň 1 komorbiditu. 70,3 % pacientů bydlelo s partnerem/partnerkou, většina měla střední (42,8 %) nebo nižší (43,5 %) úroveň vzdělání. Ve vzorku bylo 54,6 % (dle IPSS) / 42,2 % (dle IPSS-R) pacientů s nižším rizikem a 45,4 % (dle IPSS) / 57,8 % (dle IPSS-R) s vyšším rizikem progrese onemocnění. 

U mužů s nižším rizikem progrese byly pozorovány významné rozdíly v kvalitě života mezi mladšími (30−59 let) a staršími osobami. Nejméně 1 skupina starších pacientů vykazovala v porovnání s nejmladší věkovou skupinou klinicky významně horší výsledky v 11 škálách kvality života, lepší hodnoty měla pouze v oblasti financí. V případě žen dosahovala alespoň 1 starší věková skupina v porovnání s nejmladší věkovou skupinou klinicky významně horších výsledků v 6 z 10 škál kvality života.

Naproti tomu u pacientů s vysokým rizikem progrese MDS vykazovala nejmladší skupina trend k celkově nejhorším výsledkům kvality života. U mužů měla nejméně 1 starší věková skupina klinicky významně lepší výsledky kvality života než nejmladší věková skupina v 9 z 12 škál, u žen v 6 z 8 škál. Muži měli obecně vyšší skóre kvality života než ženy.

Muži s nízkým rizikem progrese nejčastěji popisovali zhoršení fyzického stavu (54 %), dušnost (53 %) a únavu (29 %), ženy fyzický stav (65 %), dušnost (55 %) a emoční stav (42 %). Pacienti s vyšším rizikem progrese nejčastěji popisovali nejčastěji zhoršení fyzického stavu (muži 61 %, ženy 77 %), dušnost (muži 60 %, ženy 62 %) a únavu (muži 41 %, ženy 52 %).

Diskuse a závěr

Překvapivé je, že pacienti s vysokým rizikem progrese MDS z nejmladší skupiny (30−59 let) vykazovali horší funkční status a vyšší frekvenci průvodních symptomů (hlavně únavy a dušnosti) než nejméně 1 starší věková skupina. Naopak u pacientů s nižším rizikem progrese MDS nebyl tento trend pozorován. Toto zjištění zčásti odpovídá výsledkům předchozích studií u pacientů se solidními nádory, kde mladší skupiny s metastázami hlásily vyšší intenzitu průvodních příznaků než starší skupiny a opačně tomu bylo u časnějších stadií onemocnění. 

Studie zjistila klinicky závažné obtíže u více než poloviny pacientů již při stanovení diagnózy MDS. Ženy obecně vykazovaly vyšší intenzitu obtíží oproti mužům v několika funkčních aspektech. Výsledky mohou klinikům pomoci lépe pochopit dopad MDS na kvalitu života pacientů.

(dape)

Zdroj: Efficace F., Al Essa W., Platzbecker U. et al. Health-related quality of life profile of newly diagnosed patients with myelodysplastic syndromes by age, sex, and risk group: a real-world study by the GIMEMA. Hemasphere 2023 Aug 30; 7 (9): e944, doi: 10.1097/HS9.0000000000000944.
Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.
2007-CZ-2400001


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#