#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Glukagon k intranazální aplikaci nově dostupný také v České republice

15. 9. 2020

Intramuskulární podání glukagonu bylo v domácím prostředí donedávna jedinou možností akutní léčby hypoglykémie s poruchou vědomí. Od července tohoto roku je však v České republice nově dostupný přípravek Baqsimi – glukagon k intranazální aplikaci.

Indikace, dávkování a způsob podání

Přípravek Baqsimi je indikován k léčbě závažné hypoglykémie (pacient není pro poruchu vědomí schopen jíst ani pít a potřebuje pomoc druhé osoby) u dospělých, dospívajících a dětí ve věku od 4 let s diabetem mellitem. Jeho výdej je vázán na lékařský předpis.

Jde o nosní zásyp v jednodávkovém balení, které obsahuje 3 mg glukagonu. Úprava dávky není nutná ani u starších pacientů, ani u diabetiků s renální či hepatální insuficiencí. Podává se do jedné nosní dírky obdobně jako běžný nosní sprej proti rýmě. Jelikož je pasivně absorbován nosní sliznicí, není třeba se zhluboka nadechnout nebo zhluboka dýchat a může tak být podán i pacientovi s poruchou vědomí. Jeho absorpce dokonce není narušena ani při rýmě s kongescí nosní sliznice.

Pokud pacient na léčbu zareaguje, měl by co nejdříve v rámci prevence relapsu hypoglykémie sníst jídlo nebo vypít nápoj s vysokým obsahem cukru, jako jsou sladkosti či ovocný džus.

Mechanismus účinku

Glukagon působí prostřednictvím glukagonových receptorů v játrech, stimuluje glykogenolýzu, a zvyšuje tak glykémii. Účinný je tedy pouze při přítomnosti dostatečného množství glykogenu v játrech. V případě hladovění, adrenální insuficience, chronického nadužívání alkoholu či chronické hypoglykémie proto neúčinkuje nebo účinkuje jen minimálně. Tyto stavy by měly být léčeny podáním glukózy.

Kontraindikace a nežádoucí účinky

Samozřejmou kontraindikací podání přípravku Baqsimi je hypersenzitivita na léčivou nebo jakoukoliv pomocnou látku. Alergická reakce se většinou projeví jako generalizovaná vyrážka, v některých případech jako anafylaktický šok s dýchacími obtížemi a hypotenzí. 

Dále jej nesmějí užívat diabetici s feochromocytomem dřeně nadledvin, u kterých může glukagon stimulovat uvolnění katecholaminů z nádoru a vést k dramatickému zvýšení krevního tlaku.

Jeho podávání není vhodné ani u pacientů s inzulinomem pankreatu. Může po něm totiž dojít k počátečnímu zvýšení glykémie, která však záhy stimuluje sekreci hypoglykemizujícího inzulinu z tumoru.  

Jelikož glukagon neprostupuje placentární bariérou, může být podáván i v těhotenství. Vzhledem k jeho rychlému odbourávání z krevního řečiště se předpokládá, že množství vyloučené do mléka kojících matek je extrémně malé, a může proto být používán i během kojení.

Mezi nejčastěji hlášené nežádoucí příhody patří zvýšené slzení, podráždění horních cest dýchacích, nauzea, bolest hlavy a zvracení.

Prakticky a jednoduše

Hypoglykémií jsou ohroženi všichni diabetici (nejen ti s diabetem 1. typu) léčení inzulinem nebo inzulinovými sekretagogy. V terapii inzulinem indukované hypoglykémie se intranazálně podávaný glukagon ukázal být prakticky stejně účinný jako glukagon určený k intramuskulárnímu podání. Jelikož je možné jej skladovat při teplotách do 30 °C až po dobu 2 let od data výroby, mohou jej diabetici nosit v kabelce či jiné tašce a mít ho tak neustále k dispozici pro případ závažné hypoglykémie s poruchou vědomí. Výhodou je i jeho jednoduché použití. Kromě vynětí z ochranného obalu není nutná žádná příprava (na rozdíl od přípravy intramuskulární injekce). Je důležité, aby lidé v okolí pacienta (rodina, přátelé, spolupracovníci) byli schopni příznaky závažné hypoglykémie rozpoznat a glukagon včas a správně aplikovat.

(mafi)

Zdroje:
1. SPC Baqsimi. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/baqsimi-epar-product-information_cs.pdf
2. Baqsimi. Dostupné na: www.baqsimi.com
3. Baqsimi. Edukační materiál pro lékaře. Verze 1, schváleno SÚKL: 05/2020. Dostupné na: www.sukl.cz/file/93357_1_1
4. Krollová P. Intranazální glukagon. Cukrovka.cz, 16. 7. 2020. Dostupné na: www.cukrovka.cz/intranazalni-glukagon



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#