Příjem hořčíku pozitivně ovlivňuje riziko rozvoje kolorektálního karcinomu

14. 5. 2018

Hořčík je prvek nezbytný pro regulaci celé řady biochemických reakcí v lidském organismu. Hlavním zdrojem hořčíku jsou celozrnné potraviny, ořechy a zelenina zelené barvy, i přesto ale velká část populace nepřijímá hořčíku v potravě dostatek. Předchozí výzkumy ukázaly, že deficit hořčíku zvyšuje citlivost organismu k oxidačnímu stresu a chronickému zánětu, což vede k dysfunkci endotelu a potenciálně i stimulaci růstu a invazivnosti nádorových buněk. Zvláště u žen se zdá, že dieta s vysokým obsahem hořčíku je spojena se sníženým výskytem kolorektálního karcinomu (CRC).

Metodika

Autoři využili data ze studie Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC), která sledovala výskyt nádorových onemocnění u 15 792 mužů a žen mezi lety 1987 a 2006. Účastníci studie byli pozváni na čtyři lékařská vyšetření, během nichž rovněž vyplnili studiové dotazníky. Při první návštěvě v rozmezí let 1987−89 byly zjištěny informace o frekvenci příjmu potravy a byl odhadnut denní příjem hořčíku.

K výpočtu poměru rizik (HR) byly využity Coxovy regresní modely proporcionálních rizik − model 1 byl upraven na vstupní věk, rasu, centrum, kde byl pacient sledován, pohlaví, příjem energie, index tělesné hmotnosti (BMI) a fyzickou aktivitu; model 2 zahrnoval proměnné modelu 1 a pak také příjem alkoholu, vápníku, vlákniny, aspirinu, hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) a záznam o kouření.

Výsledky

Analyzovanou skupinu 14 160 osob tvořilo 54,5 % žen ve věku 45−64 let, 27,3 % účastníků bylo černé rasy a 72,7 % rasy bílé. Osoby byly sledovány po dobu 15,4 roku (medián) a během této doby bylo zaznamenáno 315 případů CRC. V analýze příjmu hořčíku v potravě autoři srovnávali nejvyšší kvartil příjmu hořčíku ve stravě, který splňoval doporučenou denní dávku podle amerických doporučení (> 300 mg/den), oproti souhrnu tří kvartilů nižšího příjmu.

V modelu 1 byl nejvyšší kvartil příjmu hořčíku ve stravě spojen s nižším rizikem CRC (poměr rizik [HR] 0,68; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,47−0,99). Tato inverzní asociace se potvrdila i v modelu 2 (HR 0,70; 95% CI 0,48−1,02). Asociace mezi příjmem hořčíku a CRC měla podobný trend i poté, co byli pacienti rozděleni podle lokalizace nádoru na CRC v tračníku (HR 0,72; 95% CI 0,48−1,08) a v rektu (HR 0,49; 95% CI 0,23−1,06) a na muže (HR 0,75; 95% CI 0,42−1,21) a ženy (HR 0,63; 95% CI 0,36−1,12).

Nebyla zaznamenána žádná souvislost mezi příjmem hořčíku a příjmem kalcia, konzumací alkoholu a vlákninou v dietě.

Závěr

Výsledky této studie ukazují, že příjem hořčíku v potravě má pozitivní vliv na výskyt CRC, a to ve stejné míře u mužů i u žen.

(epa)

Zdroj: Onyeaghala G. C., Polter E., Lutsey P. L. et al. Dietary magnesium is inversely associated with colorectal cancer risk in the Atherosclerosis Risk in Communities study [abstract]. In: Proceedings of the American Association for Cancer Research Annual Meeting, 2017 Apr 1−5; Washington, DC. Cancer Res 2017; 77 (13 Suppl.): Abstract n. 5309, doi: 10.1158/1538-7445.AM2017-5309.



Štítky
Gynekologie a porodnictví Interní lékařství Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Hořčík nad zlato aneb Nedostatek magnézia z pohledu internisty, neurologa a gynekologa
Autoři: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., MUDr. Magdaléna Hlavačková, MUDr. Petra Herboltová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se