Potřeba příjmu hořčíku a hodnocení stavu magnezémie
Dospělé tělo obsahuje přibližně 25 g hořčíku (Mg). Méně než 1 % celkového Mg je přítomno v krevním séru, fyziologické koncentrace Mg se pohybují mezi 0,75 a 0,95 mmol/l. Homeostáza je kontrolována hlavně ledvinami, které obvykle každý den vyloučí asi 120 mg Mg do moči. Doporučená denní dávka (DDD) pro dospělého činí cca 420 mg/den u mužů a u žen 320 mg/den. Hypomagnezémie je pak definována jako hladina sérového Mg < 0,75 mmol/l.
Dospělé tělo obsahuje přibližně 25 g hořčíku (Mg). Méně než 1 % celkového Mg je přítomno v krevním séru, fyziologické koncentrace Mg se pohybují mezi 0,75 a 0,95 mmol/l. Homeostáza je kontrolována hlavně ledvinami, které obvykle každý den vyloučí asi 120 mg Mg do moči. Doporučená denní dávka (DDD) pro dospělého činí cca 420 mg/den u mužů a u žen 320 mg/den. Hypomagnezémie je pak definována jako hladina sérového Mg < 0,75 mmol/l.
Stanovení hladiny Mg v těle
Hodnocení stavu magnezémie je obtížné, protože hořčík je lokalizován uvnitř buněk nebo v kostech. Nejčastěji používanou a snadno dostupnou metodou pro stanovení hladiny Mg je měření jeho koncentrace v séru, přestože sérové hladiny jen málo korelují s celkovým obsahem hořčíku v těle nebo s jeho koncentracemi v jednotlivých tkáních. Jiné metody pro stanovení hladiny Mg zahrnují měření jeho koncentrace v erytrocytech, slinách a moči.
Příznaky deficitu Mg
Mezi časné známky nedostatku hořčíku patří ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení, únava a slabost. S tím, jak se prohlubuje deficit Mg, se mohou objevit i necitlivost, brnění, svalové kontrakce a křeče, záchvaty, změny osobnosti, arytmie a koronární spasmy.
Zdroje Mg
Hořčík je široce zastoupen v rostlinných a živočišných potravinách. Vhodnými zdroji Mg jsou zelená listová zelenina jako špenát, dále luštěniny, ořechy, semena a celozrnné obiloviny. Obecně platí, že potraviny obsahující hrubou vlákninu poskytují hořčík. Některé způsoby zpracování potravin, u obilovin např. vymílání zrna, však podstatně snižují právě obsah Mg. Dalším zdrojem mohou být minerální vody (např. Magnesia udává obsah Mg 170 mg/l) a snadno dostupný je ve formě doplňků stravy. Je třeba mít též na paměti, že hořčík bývá součástí některých léčiv (např. antacid a laxativ).
Absorpce a eliminace Mg
Vstřebává se přibližně 30−40 % přijatého hořčíku. Absorpce Mg z různých doplňků stravy se liší. Studie prokázaly, že Mg vázané ve formě aspartátu, citrátu, laktátu a chloridu je absorbováno úplněji než z oxidu a síranu hořečnatého. Vyšší příjem hořčíku u zdravých jedinců nepředstavuje zdravotní riziko, protože ledviny eliminují jeho nadbytečné množství močí. Vysoké dávky Mg však mohou způsobit průjem. Laxativní účinky Mg jsou dány osmotickou aktivitou neabsorbovaných solí ve střevě a stimulací motility žaludku.
(ada)
Zdroj: National Institutes of Health − Office of Dietary Supplements. Magnesium: fact sheet for health professionals. NIH 2016 Feb 11. Dostupné na: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.