#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv cvičení na nespecifické chronické bolesti dolní části zad

1. 8. 2018

Bolesti zad jsou závažným zdravotním problémem v západních zemích, přibližně 60–80 % dospělých se v životě setká s epizodou bolestí dolní části zad. Systematický přehled publikovaný v časopisu Healthcare zkoumá vliv cvičení a fyzické aktivity v terapii nespecifických bolestí dolní části zad.

Úvod

Bolesti zad jsou závažným zdravotním problémem v západních zemích. Patří mezi nejčastější poruchy muskuloskeletálního systému a jsou asociovány s rostoucími zdravotnickými výdaji a pracovní absencí. Doporučuje se, aby pacienti s nespecifickými bolestmi dolní části zad zůstávali fyzicky aktivní, nejefektivnější forma cvičení jako metoda rehabilitace je však neznámá. Již dříve bylo zjištěno, že různé formy cvičení mají rozdílný efekt na redukci těchto bolestí. Systematický přehled publikovaný v časopise Healthcare se proto soustředí na různé typy fyzické aktivity v terapii chronických bolestí dolní části zad.

Metodika analýzy a výsledná zjištění

V letech 2014 a 2015 byla provedena systematická analýza databází SPORTDiscussMedline a Google Scholar s cílem zhodnotit efektivitu cvičení v redukci bolestí zad. Do studie byli zahrnuti jedinci starší 18 let vykonávající různé formy tělesné aktivity: aerobní cvičení, posilování svalů, trénink stability a flexibility.

Při nespecifických bolestech dolní části zad by mělo být podporováno aerobní cvičení střední intenzity se srdeční frekvencí v rozmezí 40–60 % maximální tepové rezervy. Ve všech analyzovaných studiích totiž došlo k signifikantnímu poklesu bolestí zad při různých formách aerobního cvičení. Důležitým faktorem úspěšnosti terapie je ale především potěšení z cvičení, které zvyšuje adherenci a zajišťuje podobné výsledky nezávisle na intenzitě a formě cvičení.

Posílení hlubokých břišních svalů a stability páteře také vede k signifikantní redukci bolestí. Programy zaměřené na stabilizaci tělesného jádra kombinované s posilováním svalů jsou více efektivní než samotné posilování tělesného jádra. Snížení svalové síly tělesného jádra totiž může vést k lumbální nestabilitě a následnému snížení flexibility lumbální páteře. Zlepšení flexibility lumbální páteře a hamstringů může signifikantně redukovat nespecifické chronické bolesti dolní části páteře, a to až o 18,5–58 %.

Tyto výsledky byly pozorovány pouze v případě chronických bolestí. Cvičení při akutních nespecifických bolestech dolní části zad není doporučeno, protože může dojít k progresi otoku nebo dalšímu poranění v postižené lokalitě.

Závěr

Intervenční programy v podobě aerobního cvičení, posilování a tréninku stability a flexibility přispívají k redukci chronických bolestí dolní části zad. Vzhledem k multifaktoriální etiologii těchto obtíží není žádné z těchto cvičení v monoterapii optimální pro všechny pacienty. Pro úspěšnost cvičení je důležitý individuální, komplexní přístup zahrnující kombinaci různých fyzických aktivit.

(holi)

Zdroj: Gordon R., Bloxham S. A systematic review of the effects of exercise and physical activity on non-specific chronic low back pain. Healthcare (Basel) 2016 Apr 25; 4 (2), pii: E22, doi: 10.3390/healthcare4020022.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#