#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Syndrom opiátového střeva: jak ho odlišit od zácpy?

24. 9. 2018

Přibližně 25−45 % dospělé populace trpí dlouhodobou bolestí, která má za následek zhoršení kvality života, ztrátu produktivního času a potřebu soustavné léčby. Nepřímé náklady na léčbu této populace jsou enormní, vzhledem k opakovaným návštěvám lékařů, opakovaným hospitalizacím a nejrůznějším procedurám s analgetickým účinkem.

Úvod

K nejčastěji užívaným analgetikům patří opioidy. Za posledních 30 let jejich konzumace dramaticky stoupla a odhaduje se, že asi 2−3 % dospělých v USA dlouhodobě užívá opioidy na nenádorovou bolest. Zároveň s tímto vzestupem však byl zaznamenán i vzestup incidence nežádoucích účinků opioidů, ke kterým patří zejména zácpa, svědění, útlum dechu a sedace. Tyto účinky jsou samozřejmě velmi dobře známy. Méně známý (nebo více přehlížený) je však syndrom opiátového střeva (NRS − narcotic bowel syndrome). 

Klinický obraz syndromu opiátového střeva

Zatímco klasická opiátová zácpa se projevuje nauzeou, zvracením, kolikovitými bolestmi, nadýmáním a zácpou, u syndromu opiátového střeva dominuje dlouhotrvající bolest břicha, která je asociovaná s dlouhodobým užíváním opiátů. Bolest je často zhoršována zvyšující se dávkou opioidů nebo prodloužením doby jejich užívání.

Přesný důvod, proč se syndrom opiátového střeva rozvine, není znám, ale hyperalgezie je zaznamenána asi u 6 % osob, jež dlouhodobě užívají opiáty. Jedním z hlavních problémů tohoto syndromu je nesnadná diagnostika a s ní související nesprávná léčba. U většiny pacientů je syndrom opiátového střeva diagnostikován pozdě (nebo vůbec). Nesprávný terapeutický postup často zahrnuje i zvýšení dávky opioidů, doporučení pacienta k invazivním diagnostickým procedurám nebo konzultaci s chirurgem k vyloučení ischemie střeva. Také jsou neadekvátně užívány inhibitory protonové pumpy, laxativa a dietní doporučení.

Diagnostika

Diagnóza je stanovována na základě klinických ukazatelů a žádné laboratorní ani zobrazovací vyšetření v tomto případě nemůže pomoci. 

  • Měla by být přítomna kolikovitá nebo palčivá bolest, sílící navzdory užívání opioidů, která může být doprovázena nauzeou, zvracením, abdominální distenzí nebo zácpou.
  • Jídlo může bolest zhoršovat, častá je anorexie a úbytek váhy.
  • Pacient užíval opioidy v posledních 3 měsících, někdy se příznaky dostaví už 14−28 dní po začátku užívání.
  • Dávka morfinu nebo ekvivalentního opioidu činí nejméně 50−75 mg/den.

Zobrazovací vyšetření provádíme pouze při podezření na komplikace (například perforaci) nebo k vyloučení ischemie střeva.

Terapie

Léčba spočívá v postupném snižování dávky opioidů a prevenci abstinenčních příznaků antidepresivy, klonidinem a benzodiazepiny. Část nemocných potřebuje i laxativa. Dalším úkolem je sestavení analgetického režimu na základě léčiv, která tyto obtíže nezpůsobují.

(pez)

Zdroj: Bhimji S. S., Burns B. Narcotic Bowel Syndrome. StatPearls 2018 May 1. Dostupné na: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493207



Štítky
Onkologie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#