#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita bisoprololu u pacientů se srdečními arytmiemi – systematický přehled studií

12. 7. 2023

V loňském roce byla publikována práce francouzsko-rumunského týmu, jenž provedl systematický průzkum studií a na jeho základě analyzoval současnou existující evidenci týkající se bisoprololu z hlediska léčby arytmií. Autoři vyšli z faktu, že bisoprolol je stejně jako jiné betablokátory (BB) používán u řady kardiovaskulárních chorob, ovšem není zmíněn v guidelines Evropské kardiologické společnosti (ESC) pro management pacientů s komorovými arytmiemi a v prevenci náhlé srdeční smrti.

Úvod

Od roku 1965, kdy byl do klinické praxe uveden první betablokátor (propranolol), bylo k léčbě kardiálních i nekardiálních onemocnění použito již více než 50 různých zástupců této lékové skupiny. Dlouho a úspěšně se podávají mimo jiné při léčbě jak supraventrikulárních, tak ventrikulárních arytmií. Důležité jsou přitom odlišnosti jednotlivých BB po stránce chemické struktury a farmakokinetiky i farmakodynamiky, jež se mohou odrazit v jejich odlišných antiarytmických vlastnostech.

Mezi nejpoužívanější BB v klinické praxi patří vzhledem ke svému příznivému profilu účinnosti a bezpečnosti bisoprolol. Studie CIBIS prokázala jeho schopnost snižovat mortalitu u pacientů se srdečním selháním, rovněž se podává při léčbě arteriální hypertenze a ischémie myokardu. Jeho využití u nemocných s arytmiemi je ovšem méně obvyklé a v této indikaci není zahrnuto ani v evropských guidelines.

Zahrnuté studie

Autoři prošli databázi MEDLINE, v níž s využitím klíčových slov „bisoprolol“ + „arytmie“ nebo „fibrilace síní“, „ventrikulární tachykardie“, „předčasné komorové komplexy“ a „fibrilace komor“ vyhledávali publikace zveřejněné do dubna 2020, které pojednávají o roli bisoprololu v terapii arytmií. Nalezená data poté analyzovali podle typu léčené arytmie a kvality evidence za použití nástroje GRADE.

Dohledáno bylo celkem 325 studií, z nichž 28 bylo shledáno relevantními pro dané téma: 19 hodnotilo roli bisoprololu v léčbě supraventrikulárních arytmií, 8 u ventrikulárních a 1 u supraventrikulárních i ventrikulárních. Kvalita evidence se pohybovala od nízké (7 studií) po vysokou (5 studií).

Výsledná zjištění

Pokud jde o supraventrikulární arytmie:

  • V prevenci rekurencí u pacientů s atrioventrikulární nodální reentry tachykardií (AVNRT) je bisoprolol méně efektivní než katétrová ablace.
  • U pacientů s fibrilací síní je užitečný jako součást strategie kontroly srdeční frekvence, neboť tu efektivně snižuje.
  • U pacientů, kteří podstoupili chirurgický výkon, ať kardiologický či nekardiologický, je efektivní jako součást strategie kontroly rytmu prevencí nástupu fibrilace síní (FiS).
  • Méně robustní evidence potvrzuje jeho roli ve farmakologické kardioverzi FiS, v prevenci rekurence FiS po elektrické kardioverzi a zmírnění symptomů, respektive zlepšení kvality života u pacientů s paroxysmální FiS.

Pokud jde o ventrikulární arytmie:

  • Bisoprolol snižuje mortalitu a účinně redukuje počet hospitalizací kvůli závažným arytmiím u pacientů se stabilním srdečním selháním.
  • Pokud je podán časně (do 4 hodin) po IM, snižuje mortalitu, redukuje počet epizod komorových arytmií a velkých srdečních příhod (MACE) u pacientů s infarktem myokardu bez elevace úseku ST (NSTEMI).
  • Účinně redukuje zátěž ventrikulární arytmií u pacientů s předčasnými komorovými kontrakcemi (PVC).
  • Méně zavedený je v léčbě pacientů se syndromem dlouhého intervalu QT (LQTS).

Závěr

Autoři citovaného přehledu konstatují, že současná evidence podporuje používání bisoprololu v léčbě supraventrikulárních arytmií, zejména ke kontrole srdeční frekvence při fibrilaci síní. Evidence dokládá i jeho účinnost u ventrikulárních arytmií, a to jak v primární, tak v sekundární prevenci. K lepšímu pochopení pozice, jakou bisoprolol zaujímá v léčbě arytmií mezi ostatními betablokátory, autoři doporučují klinické studie přímo porovnávající účinné látky (head-to-head) z hlediska účinnosti i bezpečnosti a provedené na velkých populacích pacientů.

(esr)

Zdroj: Muresan L., Cismaru G., Muresan C. et al. Beta-blockers for the treatment of arrhythmias: bisoprolol – a systematic review. Ann Pharm Fr 2022; 80 (5): 617–634, doi: 10.1016/j.pharma.2022.01.007.



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#