#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny v buněčné imunitě po léčbě inosin pranobexem

2. 10. 2018

Kromě svého antivirotického efektu je inosin pranobex (Isoprinosine) znám také svým pozitivním imunomodulačním účinkem. Snížení četnosti nejen virových infekcí je možno dokumentovat změnou v laboratorních imunitních parametrech, jak ukazuje prezentovaná kazuistika.

Anamnéza

8letá dívka byla v ambulanci alergologie a klinické imunologie vyšetřena pro recidivující respirační infekty, jež byly typicky doprovázeny infekcemi močových cest. Pacientka byla zároveň sledována v nefrologické poradně pro vezikouretrální reflux I.−II. stupně vlevo.

Vstupní laboratorní vyšetření

Krevní obraz včetně diferenciálního rozpočtu i základní biochemické parametry byly bez pozoruhodností. Ačkoli v minulosti byla dokumentována hypogamaglobulinémie, hladiny protilátek v jednotlivých třídách IgG, IgA, IgM a IgE byly v normě, jakož i hladiny podtříd IgG1–IgG4. Stejně tak specifické protilátky proti tetanu, hemofilu a pneumokoku nevybočovaly z normálních rozmezí.

Vyšetření moči bylo negativní, včetně sedimentace a kultivace.

Vyšetření buněčné imunity vykazovalo normální zastoupení celkových T a B lymfocytů v periferní krvi. Subpopulace pomocných CD4+ T lymfocytů byly v normě, ale bylo patrné nižší zastoupení CD8+ T lymfocytů a také NK buněk, tedy dvou cytotoxických populací.

Průběh a efekt terapie

Dívka užívala inosin pranobex v dávce 4× ½ tbl. při infektu, 1 tbl. denně mezi infekty. Léčba trvala 3 měsíce. Stejné schéma se opakovalo ještě 2× v následujících 2 letech.

  • Významný pokles nemocnosti – ústup respiračních infektů, ale také infekcí močových cest. Ve třetím roce léčby nebylo nutno navyšovat dávku, stačilo jen „udržovací“ schéma 1 tbl. denně.
  • Při kontrolním laboratorním vyšetření bylo zřejmé vyšší relativní zastoupení celkových T lymfocytů a subpopulace CD4+ T lymfocytů. Normalizovaly se počty NK buněk a také jejich ingesční aktivita byla v normě.

Závěr

Kazuistika názorně ukazuje, jak je významné zlepšení v klinickém obrazu doprovázeno normalizací imunitních parametrů. Klinickým korelátem dobrých ukazatelů buněčné imunity je vyšší odolnost vůči virovým, ale v daném případě i bakteriálním infekcím.

(thr)

Zdroj: Franková J. Ovlivnění recidivujících respiračních infektů u osmileté dívky. Kazuistiky v APORL 2017; 14 (MS1): 30.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
HPV infekce a lidský papilomavirus
Autoři: MUDr. Jiří Dvořák

HPV infekce a kondylomata z pohledu gynekologa a imunologa
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová, MUDr. Michal Mihula

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#