#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inosin pranobex v léčbě chřipky a dalších respiračních infekcí virové etiologie

24. 2. 2022

Antivirotikum inosin pranobex je klinicky ověřený imunomodulátor pro léčbu pacientů od 1 roku věku s indikací u širokého spektra onemocnění s projevy imunitní insuficience a u infekcí virového původu. Působí přímým antivirovým účinkem, moduluje imunitní systém a své uplatnění nachází také v léčbě akutních respiračních onemocnění virového původu, jakými jsou chřipka a další sezónní virózy.

Komplex inosin pranobex 

Isoprinosin neboli inosin pranobex je purinový derivát inosinu s antivirovým a imunomodulačním účinkem. Nukleosid inosin se přirozeně nachází v potravě, například v pivovarských kvasnicích a vnitřnostech. Inosin pranobex je třísložkový molekulární komplex inosinu, N,N-dimethylamino-2-propanolu (DIP) a p-acetoamidobenzoátu (PAcBA) v poměru 1 : 3 : 3. Inosin pranobex se po perorálním užití rychle a dobře vstřebává a v organismu se rovnoměrně distribuuje bez známek akumulace.

Inosin pranobex se užívá v léčbě imunodeficitních stavů s recidivujícími virovými infekty, subakutní sklerotizující panencefalitidy, virových infekcí včetně varicelly a spalniček, infekcí způsobených virem herpes simplex (HSV), lidským papillomavirem (HPV), virem Epsteina a Barrové (EBV), cytomegalovirem (CMV) a v neposlední řadě také při léčbě virových respiračních infekcí podobných chřipce. Konkrétní indikace se liší v jednotlivých zemích, kde je léčivo registrováno. 

Mechanismus působení

Inosin pranobex ovlivňuje virovou replikaci přímo, tzv. wobble mechanismem, který vede k narušení transkripce virových nukleových kyselin a proteosyntézy virových bílkovin na úrovni tRNA. Inhibice virové RNA je nespecifická, působí tudíž na širokou škálu virů.  

Imunomodulační efekt

Inosin pranobex ovlivňuje imunitní systém na více úrovních. Je prokázané, že aktivuje T-buněčnou imunitu, především odpověď typu TH1, která je spojená se zvýšenou produkcí zánětlivých faktorů, jakými jsou interleukin 2 (IL-2) a interferon gamma (IFN-γ). Vlivem účinku inosin pranobexu dochází také ke stimulaci tvorby IL-10, který zasahuje do homeostatické regulace zánětu. 

Působením inosin pranobexu dochází k příznivému ovlivnění nespecifické přirozené imunity – navýšení počtu NK buněk imunitního systému a zvýšení jejich funkčnosti. Vysoký počet NK buněk příznivě ovlivňuje prognózu virové infekce a rychlost zapojení imunitního systému do likvidace virem napadených buněk. 

Terapie akutní virové respirační infekce 

Disertační práce Jeleny Ermanové z roku 2009 posuzovala nasazení inosin pranobexu u chřipky a akutních respiračních virových infekcí (ARVI). Bylo prokázáno, že isoprinosin snižuje délku trvání a závažnost příznaků onemocnění (délka teploty, intoxikace, katarální příznaky v nosohltanu). U ARVI (rinofaryngitida, akutní rinofaryngitida) se u dětí ve věku od 1 měsíce do 12 let věku zkrátilo trvání onemocnění a symptomy onemocnění byly potlačené 48−72 hodin po předepsání léku. U léčených pacientů nebyla teplota příliš vysoká a zůstala zvýšená nejdéle po dobu 2 dní. Celkové příznaky vymizely během 1−2 dnů. 

Výsledky této práce se shodují se systematickým přehledem a metaanalýzou publikovanými o rok později − použití inosin pranobexu v léčbě ARVI u pacientů s oslabenou imunitou umožnilo snížit potřebu předepisování antibiotik, nevyžadovalo předepsání jiných léků a zkrátilo dobu pobytu v nemocnici.

V roce 2016 byly publikované výsledky klinické studie fáze IV, jejímž cílem bylo sledovat přínos inosin pranobexu v léčbě nemocných s prokázaným akutním virovým respiračním infektem. Mezi nejčastější původce těchto infekcí patří například viry chřipky, parainfluenzy, adenoviry, koronaviry a enteroviry. Placebem kontrolovaná studie (n = 463) randomizovala pacienty v poměru 1 : 1. Pacientům v aktivním rameni byl podáván lék v dávce 1000 mg 3× denně po dobu 1 týdne a bylo u nich pozorované rychlejší zlepšení stavu oproti placebu. Potvrdila se tak účinnost této terapie u jinak zdravých neobézních pacientů mladších 50 let s klinicky diagnostikovanými onemocněními podobnými chřipce. 

Závěr 

Inosin pranobex stimuluje lidský imunitní systém a posiluje odolnost organismu proti virům, díky čemuž má široké terapeutické využití. Odlišný mechanismus účinku navíc umožňuje jeho současné užívání s antibiotiky nebo dalšími antivirotiky. Ačkoliv klinické výsledky prokázaly jeho účinnost při léčbě akutních respiračních onemocnění virového původu, v Česku není na rozdíl od některých dalších zemí pro tuto léčbu registrovaný. 

(lexi) 

Zdroje: 
1. Erman E. S. Evaluation of the clinical and epidemiological efficacy of new drugs for the prevention of influenza and ARI of other etiologies in frequently ill children. Disertační práce. Sankt-Petěrburg, 2009.
2. Eliseeva M. Y., Tsarev V. N., Masikhi K. N. et al. An efficiency of adjuvant immunotherapy in patients with immunodeficiency and frequently ill children: systematic review and meta-analysis of inosine pranobex administration. Russian Medical Journal 2010; 18 (5): 313−320.
3. Beran J., Šalapová E., Špajdel M. Inosine pranobex is safe and effective for the treatment of subjects with confirmed acute respiratory viral infections: analysis and subgroup analysis from a phase 4, randomised, placebo-controlled, double-blind study. BMC Infect Dis 2016; 16 (1): 648, doi: 10.1186/s12879-016-1965-5. 
4. Krejsek J. Inosin pranobex, klinickou praxí ověřený účinný imunomodulátor; možné mechanismy působení. Remedia 2018; 4: 396−400. 
5. SPC Isoprinosine. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0107676&tab=texts



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#