#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role hydrogelů v rámci metody vlhkého hojení ran

13. 5. 2019

Vlhké hojení ran je v současné době považováno za zlatý standard v ošetřování akutních i chronických ran. Pozitivní účinky této metody jsou známy již od starověku, v moderní medicíně však své pevné místo zaujala teprve na konci 20. století. V současné době je pro vlhké hojení ran k dispozici řada přípravků, mezi které se řadí hydrogely v čele s českým patentem HemaGelem.

Metoda vlhkého hojení ran

Dostupné záznamy dokazují, že metoda vlhkého hojení ran byla běžné používána ve starověké Mezopotámii, Egyptě, Řecku nebo Římě. Po úpadku starověkých civilizací nastala dlouhá historická etapa, kdy bylo vlhké hojení ran vytěsněno používáním suché gázy. Do povědomí moderní medicíny se vlhké hojení ran vrátilo teprve v 60. letech 20. století, kdy bylo prokázáno, že tato metoda zkracuje dobu hojení až o 40 % v porovnání s krytím suchým obvazem. Dalších 30 let trvalo, než se vlhké hojení ran rozšířilo do běžné klinické praxe. V současnosti se jedná o zlatý standard v ošetřování akutních i chronických ran.

Výhodou vlhkého hojení ran je skutečnost, že tekutina vylučovaná do rány obsahuje řadu růstových faktorů a nutričních látek, jež se díky vlhkému krytí v ráně udrží. Mezi další výhody patří menší bolestivost rány, menší počet převazů, snadnější manipulace, kratší doba hojení a hospitalizace nebo menší riziko recidivy a snížení ekonomických nákladů terapie. U dětí je nesporným benefitem bezbolestnost převazu a vyšší komfort snižující psychické trauma.

Mechanismus účinku hydrogelů

Hydrogely se řadí mezi prostředky vlhkého hojení ran. Mezi jejich účinky patří schopnost absorpce exsudátu se současnou rehydratací rány bez rizika macerace rány. Jejich aplikace pomáhá optimalizovat pH v ráně a nastartovat autolytické procesy nezbytné pro regeneraci rány. Neméně důležitým efektem je tvorba elastické vrstvy na povrchu rány, která zabraňuje vstupu nežádoucích látek a mikroorganismů z okolí a současně nebrání pohybu v ráně. Vlhké hojení za použití hydrogelů je vhodné pro akutní i chronické rány.

Eliminace volných kyslíkových radikálů

HemaGel je výsledkem výzkumu týmu profesora Otto Wichterleho, který do struktury gelu zabudoval stéricky stíněný amin schopný vychytávat volné kyslíkové radikály. Ty se v ráně vyskytují fyziologicky, pokud však jejich koncentrace naroste, dochází k rozvoji oxidativního stresu a poruše hojení rány. Zdravotnický prostředek HemaGel tak v sobě kombinuje prvky vlhkého hojení ran a lapače volných kyslíkových radikálů. Díky své struktuře neprostupuje do organismu a lokálně působí pouze v oblasti rány. Jeho použití je díky tomu vhodné u všech věkových kategorií s tím, že u dětí, těhotných a kojících žen se doporučuje konzultace s lékařem.

(holi)

Zdroje:
1. Fitzmaurice S. D., Sivamani R. K., Isseroff R. R. Antioxidant therapies for wound healing: a clinical guide to currently commercially available products. Skin Pharmacol Physiol 2011; 24 (3): 113–126, doi: 10.1159/000322643.
2. Bryan N., Ahswin H., Smart N. et al. Reactive oxygen species (ROS) – a family of fate deciding molecules pivotal in constructive inflammation and wound healing. Eur Cell Mater 2012; 24: 249–265.
3. HemaGel. Mechanismus účinku. Dostupné na: www.hemagel.cz/mechanismus-ucinku



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#