#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diferenciální diagnostika eozinofilie a hypereozinofilní syndrom

Předpokládaný čas: 50 minut
Ohodnoceno: 3 kredity ČLK, 2 kredity SLK, 1 kredit SLK
Datum publikace: 2. 5. 2023
Pro možnost absolvování on-line kurzu je třeba se přihlásit.

Podmínky splnění

3 kredity ČLK – absolvování na min. 80 % max. 3 pokusy 2 kredity SLK – absolvování na min. 80 % max. 1 pokus 1 kredit SLK – absolvování na min. 60 % max. 1 pokus
Jak uplatnit kredity?

Úvod ke kurzu

Téma eozinofilie a hypereozinofilního syndromu (HES) je v kontextu jejich správné diagnostiky i účinné a bezpečné terapie velmi důležité, ale také atraktivní, a to nejen pro specialisty v oboru hematologie. Vzhledem k většinou sekundárnímu původu zvýšené hladiny eozinofilů jakožto odezvy na jiná onemocnění, ať již zánětlivá, nádorová, infekční či charakteru alergických reakcí, je význam a dosah tohoto laboratorního nálezu s jeho klinickými konsekvencemi multioborový. Primární eozinofilie pak představují vzácná klonální onemocnění sdružená s přítomností specifických molekulárních změn. Kvůli častému postižení jiných orgánů, zejména kůže, plic, GIT, srdce a cév, jsou ovšem i tato primárně hematologická onemocnění předmětem zájmu mezioborové spolupráce, a to z pohledu jak diagnostiky, tak také terapie a podpůrné péče.

Zatímco léčba sekundárních eozinofilií je soustředěna zejména na zvládnutí vyvolávajícího onemocnění, u primárních eozinofilií ideálně cílí na příslušnou molekulárně genetickou abnormalitu. Novým příslibem v nabídce terapeutických možností jsou potom monoklonální protilátky... Širokým tématem sekundárních, a především pak primárních hematologických onemocnění spojených s eozinofilií přehledně provede posluchače napříč obory následující interaktivně pojatý kurz, vedený předním expertem v oblasti jejich diagnostiky, léčby a výzkumu profesorem Michaelem Doubkem z Interní hematologické a onkologické kliniky LF MU a FN Brno.


Autor kurzu: 
prof. MUDr. Michael Doubek, Ph.D.
Odborná garance: doc. MUDr. Daniela Žáčková, Ph.D.
Partneři sekce
Meditor import (2020-02-14): logo_gsk.jpg

Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#