#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gaucherova choroba

Předpokládaný čas: 130 minut
Ohodnoceno: 3 kredity ČLK. Akreditováno SNP
Datum publikace: 28. 5. 2023
Pro možnost absolvování on-line kurzu je třeba se přihlásit.

Podmínky splnění

3 kredity ČLK – absolvování na min. 80 % max. 3 pokusy 0 kreditů SNP – absolvování na min. 80 % max. 99 pokusů
Jak uplatnit kredity?

Úvod ke kurzu

Pacienta s Gaucherovu chorobou, i když je nejčastějším lyzosomálním střádavým onemocněním, nepotká většina lékařů ani jednou za 10 let. A může se tak snadno stát, že na toto onemocnění v prvním kontaktu nemyslí, postižený jedinec proplouvá roky v ambulancích pod různými diagnózami a není řádně léčen. Základním cílem našeho kurzu je proto upozornit na tuto raritní diagnózu, na kterou bychom měli více myslet v diferenciální diagnostice hepatosplenomegalie a trombocytopenie, zvláště ve všech neujasněných případech.

Na základě úspěšného pilotního diagnostického projektu řešeného našimi kolegy v Itálii pod vedením profesorky Marie Cappelliniové jsme se rozhodli realizovat podobný projekt i v našich podmínkách. Aktivní vyhledávání případů Gaucherovy choroby dává dětským i dospělých pacientům šanci na včasnou a odpovídající léčbu, která předejde vážným komplikacím a omezení kvality jejich života.

Domníváme se, že kurz může být užitečný nejen pro studenty medicíny a mladé začínající lékaře, ale i pro široké spektrum kolegů v praxi − od praktických lékařů přes pediatry až po specialisty v oborech ortopedie, gastroenterologie, neurologie či hematologie.

prof. MUDr. Roman Hájek, CSc.
Klinika hematoonkologie LF OU a FN Ostrava


Autor kurzu: 
MUDr. Lukáš Stejskal Medailonek autora kurzu
MUDr. Lukáš Stejskal promoval v roce 1999 na 2. lékařské fakultě UK v Praze. Po ukončení studia nastoupil na interní oddělení a později do roku 2013 pracoval na hematologicko-transfúzním oddělení Orlickoústecké nemocnice. Od února 2014 se ve fakultní nemocnici Ostrava na hematoonkologické klinice, mimo jiné, věnuje jako hlavní řešitel projektu Screeningu Gaucherovy choroby v Moravskoslezském kraji. Je členem České hematologické společnosti a České pracovní skupiny pro Ph-negativní myeloproliferativní onemocnění.
Odborná garance: Prof. MUDr. Roman Hájek, CSc.
Partneři sekce
Sanofi

Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#