#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sport u osob s hemofilií – možný a bezpečný

19. 6. 2023

Aktivní zapojení ve sportech a aktivní životní styl jsou důležitými aspekty denního fungování osob s hemofilií. Moderní léčba tohoto onemocnění zahrnující profylaktické podávání koncentrátů chybějícího koagulačního faktoru vedla ke zvýšení počtu velmi aktivně žijících pacientů. Řada studií potvrdila, že jsou stejně fyzicky aktivní jako obecná populace, některé však zdůrazňují, že se to týká spíše dětí a mladých lidí. Práce nizozemských a švédských autorů se proto zaměřila na zkoumání vztahu věku a fyzické aktivity u hemofiliků, zejména s ohledem na intenzivnější a rizikovější sporty.

Metodika a průběh studie

Švédsko a Nizozemsko byly pro studii zvoleny záměrně, protože profylaktická léčba se v obou zemích liší. V Nizozemsku se používá spíše středně dávkovaná profylaxe, kdežto ve Švédsku se jedná o profylaxi s poměrně vysokým dávkováním.

V průběhu studie byly hemofilikům zadány dotazníky týkající se sportovní aktivity (typ a frekvence sportu během týdne), fyzických schopností (hodnoceno dotazníkem SF-36PF: v rozmezí 100−0), dále byly hodnoceny stav kloubů (pomocí skóre HJHS − Hemophilia Joint Health Score) a možné limity sportu, respektive fyzické aktivity. Sporty byly rozděleny podle rizika krvácení s použitím doporučení National Haemophilia Foundation (5 kategorií, z nichž 2 nejvyšší byly označeny jako zahrnující sporty s vysokým rizikem). Pacienti byly hodnoceni ve věkových kategoriích 18−22, 23−29 a 30−40 let) a jejich výsledky byly srovnány s obecnou populací.

Výsledná zjištění

Dotazníky vyplnilo 71 dospělých pacientů s hemofilií (43 v Nizozemsku a 28 ve Švédsku), jejichž průměrný věk činil 26 let. Všichni se účastnili sportovních aktivit, z toho 59 % aktivit zařazených do kategorií vysoce rizikových sportů.

U nizozemských účastníků byl pozorován významný s věkem související pokles v účasti na sportovních aktivitách (7× týdně u osob ve věku 18–22 let vs. 2× týdně u 30–40letých; p < 0,05) a taktéž změna ve skóre HJHS (medián 2,0 vs. 15,5; p < 0,01) a ve fyzických schopnostech (SF-36PF s mediánem 100 vs. 77,5; p < 0,01). Tato věkem podmíněná závislost ovšem nebyla pozorována u kohorty švédských pacientů.

Velmi důležitým zjištěním byl fakt, že sportovní aktivita nebyla spojená s krvácením.

Závěr

Autoři konstatují, že všichni účastníci studie sportovali, přičemž téměř dvě třetiny z nich provozovali vysoce rizikové aktivity. U nizozemských účastníků se středně intenzivně dávkovanou profylaxí byl následně patrný pokles v participaci na sportovních činnostech a v parametrech kloubního zdraví i fyzické výkonnosti v závislosti na věku. Toto nebylo pozorováno u skupiny nemocných s profylaxí o vyšším dávkování.

Výsledky studie podporují poznatky o bezpečnosti sportovních aktivit pro osoby s hemofilií užívající moderní profylaxi. Dle autorů je důležité se v budoucnu zaměřit na prospektivní studie hodnotící také možná zranění hemofiliků související se sportem.

(eza)

Zdroj: Versloot O., Berntorp E., Petrini P. et al. Sports participation and physical activity in adult Dutch and Swedish patients with severe haemophilia: a comparison between intermediate‐ and high‐dose prophylaxis. Haemophilia 2019; 25 (2): 244–251, doi: 10.1111/hae.13683.



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#