#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sport a programovaná sportovní terapie u hemofiliků

2. 9. 2020

Sport a pohybová aktivita se stále více stávají integrovanou součástí léčebného plánu i u hemofiliků. Přitom tomu není tak dávno, co byl sport u těchto pacientů naopak téměř zapovězen. Možnosti aktivního pohybu byly dané dostupností efektivní léčby. Současně se jasně ukázalo, že sport není pouze sportem, ale do jisté míry také součást léčby – a to i díky péči zkušených fyzioterapeutů.

Klíčové motorické dovednosti a jejich význam pro zdraví

Z hlediska sportovní medicíny jsou klíčové tyto motorické dovednosti: síla, koordinace, výdrž, flexibilita a rychlost. Kromě rychlosti jsou všechny uvedené vlastnosti velmi důležité z pohledu fyzického a psychologického zdraví a víceméně nezbytné pro muskuloskeletální, ale i kardiovaskulární zdraví.

Již dříve bylo ukázáno, že svalová síla je zásadní pro kloubní zdraví. Například pro čtyřhlavý sval platí, že právě on velmi efektivně vstřebává „stresové“ impulzy, které mohou poškozovat koleno i kyčel. Oslabení svalů se potom podílí na rozvoji artropatie, udržování svalové síly je tedy velmi důležité.

Semafor vhodnosti sportů pro hemofiliky

Je však nezbytné zdůraznit, že výběr vhodného sportu by měl být vždy konzultován s lékařem či fyzioterapeutem. V mnoha případech hraje roli při výběru zejména individuální stav muskuloskeletálního systému, tedy již vyvinuté změny, tíže hemofilie a další. Pro řadu pacientů může být nezbytná úprava jejich profylaktického režimu.

I přes dobře nastavenou léčbu nelze zapomínat na fakt, že některé sporty jsou pro osoby s krvácivým onemocněním principiálně nevhodné – jedná se například o box, ragby, rizikový je i hokej a další. Některé zdroje rozdělují sporty na červené (nevhodné), žluté (vhodné za určitých podmínek) a zelené (vhodné) pro snadnější identifikaci, respektive výběr adekvátní sportovní disciplíny pacientem (2).

Sportovní terapie jako součást léčebného plánu

Za úzké spolupráce lékařů a fyzioterapeutů se sportovní aktivity mohou stát skutečnou a efektivní součástí léčby hemofiliků. Tzv. programovaná sportovní terapie umožňuje velmi pozvolné nastavení tréninkového − expertem supervidovaného − plánu. Současně zapojuje a postupně rozvíjí všechny důležité motorické dovednosti.

Fyzicky aktivní a sportující hemofilik ve většině případů − při respektování svých individuálních omezení − rozvíjí, zpevňuje a koordinuje pohyby, což v konečném důsledku umožňuje získat řadu benefitů.

(eza)

Zdroje:
1. Hilberg T. Programmed sports therapy (PST) in people with haemophilia (PwH). Sports therapy model for rare diseases. Orphanet J Rare Dis 2018; 13: 38, doi: 10.1186/s13023-018-0777-7.
2. Jones A., Buzzard B., Heijnen L. Go for it: guidance on physical activity and sports for people with Haemophilia and related disorders. World Federation of Hemophilia, Montreal, 1998.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#