#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role a možnosti telemedicíny v managementu péče o hemofiliky

22. 4. 2021

Tým irských odborníků ve své recentně publikované práci hodnotil aktuální možnosti telemedicíny v péči o osoby s hemofilií – a to nejen z pohledu péče poskytované specializovanými komplexními centry, ale také s ohledem na fyzioterapii a dentální péči.

Možnosti a limitace telemedicíny

Pandemie COVID-19 významně vstoupila do vnímání toho, jakým způsobem v řadě oblastí medicíny aktuálně probíhá nebo by mohla probíhat potřebná péče. A týká se to samozřejmě také hemofilických center. I zde se zdravotnický personál začal zamýšlet nad tím, jak co nejlépe využít v praxi tzv. telemedicínu – tedy péči bez nutnosti osobní návštěvy pacienta v centru.

Dle definice se jedná o používání technologií tak, aby poskytly a podpořily zdravotní péči na dálku. Nejčastěji se jedná o konzultace s použitím elektronických prostředků. S tím se však zároveň pojí potenciální limitace a překážky, které je potřeba řešit: absence přímého kontaktu, právní otázky týkající se soukromí pacienta a ochrany jeho dat, zajištění potřebných technologií a instruktáž pacientů jak s těmito prostředky pracovat.

Výsledky dotazníkového šetření

Systematické hodnocení možností využití telemedicíny v evropských hemofilických centrech bylo provedeno na základě dotazníkového šetření.

Ukázalo se, že opatření provedená v roce 2020 v souvislosti s pandemií COVID-19 vedla ve srovnání s rokem 2019 k 63% redukci osobních konzultací na klinikách. Dostupnost „digitální péče“ se zvýšila o 52 %. Telekonzultace zlepšily dostupnost péče o 79 %, současně snížily nejistotu pacientů o 82 % a dle hodnocení byly v 94 % případů uživatelsky jednoduché. V 97 % případů bylo uvedeno, že telekonzultace usnadnily dobrou komunikaci pacienta s hemofilickým centrem.

Z pohledu hemofilického centra byl personál s možnostmi telemedicíny spokojen a většina (79 %) by ráda v této možnosti – jako jednom ze způsobů rutinní péče – pokračovala i v budoucnu. Z pohledu fyzioterapie se jednalo zejména o virtuální kurzy cvičení pro osoby s hemofilií. Posouzení rozsahu pohybu by jistě k optimálním výsledkům potřebovalo zahrnout také vyšetření při osobní návštěvě. Taktéž telekonzultace týkající se akutní dentální péče byly hodnoceny pozitivně.

Závěr

Dosavadní péče o osoby s hemofilií probíhala do značné míry na bázi osobního kontaktu. Pandemie COVID-19 ovšem ukázala, že do managementu této péče lze efektivně zařadit rovněž telemedicínu. Model optimální péče by pak ovšem musel být hybridní, s flexibilní možností zařadit mezi telekonzultace v případě potřeby i osobní návštěvu pacienta.

(eza)

Zdroj: O’Donovan M., Buckley C., Benson J. et al. Telehealth for delivery of haemophilia comprehensive care during the COVID-19 pandemic. Haemophilia 2020 Nov; 26 (6): 984–990, doi: 10.1111/hae.14156.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#