#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. Petr Dulíček: Fyzická aktivita u hemofiliků? Dnes už realita − hlavně se jí nebát!

30. 5. 2022

Díky moderní léčbě se život hemofiliků stává aktivnějším. Nemocní dnes mohou provozovat většinu sportovních činností. Naopak vyhýbání se fyzické aktivitě s sebou nese riziko rozvoje dalších onemocnění. Lékař by měl podporovat své pacienty, aby se fyzických činností nebáli, a vyzdvihovat jejich přínosy, uvádí v rozhovoru k problematice hemofilie a sportu vedoucí Centra pro poruchy hemostázy při IV. interní hematologické klinice LF UK a FN Hradec Králové doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D.

Fyzická aktivita je doporučována pacientům napříč medicínskými obory. Platí její přínos i pro hemofiliky?

Samozřejmě. Fyzická aktivita je důležitá jak z důvodů psychických, tak fyzických. Po stránce psychické vede ke zvýšení sebevědomí, pocitu rovnosti s lidmi, kteří hemofilii nemají. Po stránce fyzické též prospívá, protože umožňuje posílení velkých svalových skupin a lepší stabilizaci nosných kloubů. Musí být ovšem − stejně jako u zdravých lidí − provozována tak, aby jedinci pomáhala, nikoliv ubližovala. A zátěž je třeba zvyšovat postupně.

Co si máme představit pod pojmem „bezpečná fyzická aktivita“ u hemofiliků?

Jako „bezpečnou“ si představuji takovou aktivitu, která svou podstatou nezvyšuje riziko krvácení. Takže jistě nedoporučujeme kontaktní sporty u jedinců s těžkou formou hemofilie, a to ani když jsou na pravidelné profylaxi. Stejně tak nejsou vhodné sporty, u nichž hrozí pády, které opět zvyšují riziko krvácení. 

Které druhy sportu jsou tedy vhodné? A jak je to s vrcholovým sportem?

Doba a doporučení se zásadně mění. Dříve byl sport u těžkých forem hemofilie prakticky nemožný, dnes jsou mezi vrcholovými sportovci i nemocní s hemofilií − mám na mysli například účastníka Tour de France. U nás máme mezi vrcholovými sportovci jedince s lehkou formou hemofilie, který dokonce hraje kopanou. A které sporty doporučujeme? Určitě mezi ně patří plavání, chůze, běh nebo kondiční cvičení ve fitness.

Znamená fyzická aktivita při sportu zvýšené riziko krvácení kvůli většímu prokrvení tkání?

Nemáme zkušenosti s tím, že by sport v intenzitě, kdy vede k zásadně zvýšenému prokrvení, vedl také ke zvýšenému riziku krvácení.

A co náchylnost k úrazům − je u dětí s hemofilií větší?

Na tuto otázku se mně jako lékaři, který se stará o dospělé jedince, obtížně odpovídá. Ale v 18 letech jsou nám předáváni s podrobnou anamnézou a za více než 30 let praxe jsem si nevšiml, že by tito pacienti měli více operací či závažných úrazů.

Jaké benefity přinášejí hemofilikům moderní přípravky?

Právě díky pokrokům v léčbě se jejich život stává aktivnějším, poslední dobou hlavně díky přípravkům s prodlouženým účinkem a nefaktorové léčbě. Navíc si někteří před tréninkem aplikují koncentrát k aktuálnímu zvýšení hladiny koagulačního faktoru.

Jak optimalizovat a dávkovat profylaktickou léčbu v závislosti na míře fyzické aktivity?

Někteří nemocní u nás zůstali na profylaxi standardními přípravky právě proto, že si je aplikují například 3× týdně, a to vždy před tréninkem, některým naopak stačí podávání 2× týdně nebo léčba nefaktorová. Každý jedinec si najde režim, který mu nejlépe vyhovuje, a my se snažíme jeho potřebám vyhovět, včetně laboratorních kontrol.

Pomáhají sportujícím hemofilikům i moderní technologie? Narážím zde například na fitness aplikaci HaemActive, která byla vyvinuta pro pacienty s hemofilií…

O této možnosti víme, umožní individualizovat zátěž. Osobní zkušenosti zatím nemám, ale tato doba jistě přijde, protože přicházejí mladší ročníky, kteří jsou již daleko zdatnější v zacházení s moderními technologiemi.

O čem by měl lékař především edukovat pacienty s hemofilií ve vztahu ke sportu?

Hlavně aby se nebáli fyzické aktivity. Doba obav je již pryč, máme možnost výrazně omezit riziko spontánního krvácení. Nemocné vedeme k tomu, aby dělali to, co je baví, a zátěž zvyšovali postupně. Sedavý život není vhodný ani z hlediska svalové síly, ani z hlediska zvýšeného rizika rozvoje civilizačních nemocí.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#