#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Synergický účinek kombinace omeprazolu a domperidonu v terapii chronické gastritidy

21. 11. 2018

Cílem loni publikovaného výzkumu čínských autorů bylo vyhodnotit účinnost omeprazolu v kombinaci s domperidonem při léčbě pacientů s povrchovou chronickou gastritidou.

Povrchová chronická gastritida

Povrchová chronická gastritida (CSG) je nejčastěji se vyskytujícím onemocněním gastrointestinálního traktu. Odhadovaná incidence je 52–85 % všech případů chronické gastritidy. Incidence CSG roste se zvyšujícím se věkem, a pokud není léčena včas, hrozí riziko rozvoje atrofické gastritidy nebo karcinomu žaludku. Včasné zahájení terapie CSG a inhibice progrese onemocnění jsou proto velmi důležité v prevenci onemocnění postihujících žaludeční sliznici.

Metodika studie

Do výzkumu bylo zařazeno 96 pacientů s CSG, kteří byli léčeni na stejném pracovišti od července 2013 do července 2015 a splňovali příslušná diagnostická kritéria. U všech pacientů byla pozorována dyspepsie a postižení gastrointestinálního traktu, bylo provedeno gastroskopické vyšetření a nalezeny patologické změny. Dva týdny před zahájením testu nesměli užívat jiné léčivé přípravky.

Pacienti byli randomizováni (1 : 1) k podání omeprazolu v kombinaci s domperidonem (testovaná skupina) nebo samotného omeprazolu (kontrola). Domperidon byl podáván perorálně v dávce 10 mg vždy 30 minut před snídaní, obědem a večeří. Omeprazol byl podáván perorálně v dávce 20 mg nalačno každé ráno a večer ve stejnou dobu. Léčba trvala 3 týdny. Pacienti byli sledováni a vyšetřováni 1× týdně po medikaci.

Nemocní během terapie hodnotili pociťované příznaky (bolest z nadýmání, pálení, dávení) pomocí vizuální analogové stupnice. Zánět žaludeční sliznice byl vyšetřován gastroskopicky.

Výsledky

Pohlaví, délka onemocnění a věk pacientů ani hodnoty skóre pozorovaných příznaků se při zahájení studie v obou ramenech významně nelišily. Odpověď na léčbu (zlepšení symptomů podle sebehodnocení pacienta a/nebo zlepšení stavu žaludeční sliznice) v testované skupině dosahovala 97,92 % oproti 75,00 % v kontrolní skupině (p < 0,05), a to i z hlediska stavu žaludeční sliznice (p < 0,05). Výskyt nežádoucích příhod v obou skupinách nevykázal významný rozdíl.

Po ukončení léčby byli pacienti sledováni ještě po dobu 6 měsíců. Míra rekurence v testované skupině byla signifikantně nižší než ve skupině kontrolní (2,08 vs. 18,75 %; p < 0,05).

Závěr

Omeprazol použitý společně s domperidonem byl při léčbě chronické superficiální gastritidy velmi účinný. Aplikace byla jednoduchá a bezpečnost této léčby vysoká. Uvedená kombinace může urychlit terapii a zmírnit klinické příznaky pacientů.

(rej)

Zdroj: Wang F., Zhang X., Wang J. Effects of domperidone in combination with omeprazole in the treatment of chronic superficial gastritis. Pak J Med Sci 2017; 33 (2): 306–309, doi: 10. 12669/pjms.332.11778.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#