#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protivirové a protizánětlivé působení alfa-1-antitrypsinu v léčbě COVID-19

14. 5. 2021

Lidský alfa-1-antitrypsin (AAT) je cirkulující krevní glykoprotein, již po dekády užívaný v léčbě pacientů s deficitem AAT s poškozením plic a emfyzémem, u nichž pomáhá zabránit akutnímu poškození plic. Nedávno bylo zjištěno, že AAT zmírňuje i průběh onemocnění COVID-19, protože znesnadňuje vstup koronaviru SARS-CoV-2 do buněk hostitele. Toto duální působení protivirové a protizánětlivé dělá z AAT excelentního kandidáta léčby COVID-19.

Mechanismus účinku AAT při infekci COVID-19

Vstup SARS-CoV-2 a dalších koronavirů do buněk hostitele se děje pomocí navázání virového proteinu S na angiotenzin konvertující enzym 2 (ACE2) na povrchu buněk hostitele, což je zprostředkováno transmembránovou proteázou serinového typu 2 (TMPRSS2). AAT je fyziologickým inhibitorem proteáz a je schopen na dávce závislým způsobem inhibovat i proteolytickou aktivitu TMPRSS2, čímž specificky znesnadňuje vstup SARS-CoV-2 do buněk.

Kromě těchto svých antiproteázových účinků má AAT rovněž protizánětlivý efekt, který zahrnuje zlepšení stability mitochondriálních membrán, inhibici apoptózy, inhibici aktivace nukleárního faktoru kappa B (NF-κB), navíc moduluje pro- vs. protizánětlivou rovnováhu cytokinů a podporuje imunologickou toleranci. Současně AAT inhibuje trombin a hraje roli v regulaci proteáz účastnících se fibrinolýzy, čímž zabraňuje hyperaktivaci koagulační kaskády.

Implikace pro praxi

V několika zemích byly schváleny již 3 klinické studie mající napomoci většímu objasnění léčebného efektu AAT u pacientů s COVID-19. V rámci těchto výzkumů bude testováno, zda může AAT zabránit progresi z mírného průběhu COVID-19 do průběhu s těžkým poškozením plic a zda může být eventuálně použit v léčbě pacientů s COVID-19 s akutním respiračním selháním.

(epa)

Zdroj: Yang C., Keshavjee S., Liu M. Alpha-1 antitrypsin for COVID-19 treatment: dual role in antiviral infection and anti-inflammation. Front Pharmacol 2020 Dec 11; 11: 615398, doi: 10.3389/fphar.2020.615398.



Štítky
Pneumologie a ftizeologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#