#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kurkumin: účinný prostředek proti neurotoxicitě navozené cisplatinou

5. 10. 2018

Kurkumin je polyfenol, který se přirozeně vyskytuje v oddencích rostliny Curcuma longa. V posledních letech si získal velkou pozornost díky svému pozitivnímu působení na lidské zdraví. Jedna z větví výzkumu se zaměřuje na jeho schopnost mírnit nežádoucí účinky onkologické léčby.

Nežádoucí účinky cisplatiny

Cytostatikum cisplatina je spojeno s nežádoucími účinky, jejichž intenzita a výskyt mohou limitovat dávku léčiva. Patří mezi ně zejména nauzea a zvracení, nefrotoxicita, myelosuprese, ototoxicita a neurotoxicita (periferní neuropatie). Předpokládá se, že většina z nich je způsobena reaktivními kyslíkovými radikály (ROS − reactive oxygen species).

Pozitivní působení kurkuminu

Kurkumin vykazuje řadu zajímavých farmakologických účinků: působí antioxidačně, protizánětlivě, protinádorově, antiartriticky, imunoregulačně a hepatoprotektivně, podporuje kognitivní funkce, snižuje koncentraci plazmatických lipidů aj. Kurkumin je považován za bezpečnou a dobře snášenou látku. Problémem je jeho nízká biologická dostupnost způsobená nízkou absorpcí, rychlým metabolismem a systémovou eliminací. Zlepšení absorpce přineslo jeho zapracování do fosfolipidových komplexů, mikroemulzí, lipozomů nebo micel či podávání v kombinaci s piperinem.

Cytoprotekce

Antioxidační efekt kurkuminu patří k jeho nejlépe popsaným účinkům. Jde o bifunkční antioxidant − dokáže vychytávat ROS a volné dusíkové radikály, a to především díky přítomnosti fenolických skupin v molekule. Kromě toho indukuje expresi katalázy, glutathionperoxidázy, superoxiddismutázy a dalších cytoprotektivních enzymů a proteinů. K cytoprotektivnímu účinku přispívá i schopnost modulovat zánětlivou odpověď down-regulací řady enzymů, především cyklooxygenázy 2 (COX-2), lipoxygenázy a indukovatelné syntázy oxidu dusnatého (iNOS), a inhibicí exprese prozánětlivých cytokinů (TNF-α, IL-1, 2, 6, 8, 12).

Zmírnění neurotoxicity

Periferní neuropatie vedou u 1 z 5 pacientů k přerušení léčby. Předpokládá se, že příčinou je právě oxidativní stres, který vede k apoptóze neuronů. Cisplatina ovlivňuje hlavně senzorické neurony spinálních ganglií zadních kořenů míšních a studie ukázaly, že produkce ROS hraje v poškození axonů významnou roli. V animálním modelu kurkumin zmírnil histopatologické změny nervů indukované cisplatinou. In vitro se dále ukázalo, že kurkumin nepotlačuje protinádorovou aktivitu tohoto cytostatika.

(mir)

Zdroj: Rezaee R., Momtazi A. A., Monemi A., Sahebkar A. Curcumin: a potentially powerful tool to reverse cisplatin-induced toxicity. Pharmacol Res 2017 Mar; 117: 218−227, doi: 10.1016/j.phrs.2016.12.037.



Štítky
Diabetologie Geriatrie a gerontologie Neurologie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Diabetická neuropatie a její léčba
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#