#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alopecia areata – autoimunitní zánětlivé onemocnění a nová možnost jeho cílené léčby

31. 10. 2022

Alopecia areata (AA) patří mezi nejizvící ložiskové alopecie. Jde o autoimunitní chorobu vlasového folikulu, jejíž etiopatoge­neze není zcela objasněna. U vlasového kořínku se rozvíjí lymfocytový zá­nětlivý infiltrát, což má za následek miniaturizaci folikulu a růst tenkého dystrofického vlasu. Zcela nedávno se ovšem objevila nová strategie léčby AA zaměřená na tlumení zánětu vlasového folikulu inhibicí Janusových kináz (JAK). Jde o první terapeutickou modalitu oficiálně schválenou v této indikaci.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění s celoživotním rizikem výskytu okolo 2 %. Je charakterizována nejizvící ztrátou vlasů na ohraničených plochách kštice. Těžké formy vedou k úplné ztrátě vlasů (alopecia totalis), popřípadě k úplné ztrátě tělesného ochlupení (alopecia universalis).

Onemocnění může postihnout jedince jakéhokoliv věku, nejčastěji se však objevuje mezi 25. a 37. rokem. Ztráta vlasů je často provázena psychickou zátěží, která se může projevit úzkostí, depresí a snížením kvality života.

Příčina AA je nejasná. V současné době panuje názor, že jde o kombinaci environmentálních vlivů a genetických predisponujících faktorů, jako jsou varianty některých lokusů nebo genů zapojených do signalizace T lymfocytů.

Patofyziologie AA

AA postihuje vlasové folikuly, které podléhají fyziologickému cyklu se 3 fázemi: anagenní (růstová, trvá 2–6 let), katagenní (degenerativní, trvá 2–3 týdny) a telogenní (klidová, trvá 3 měsíce). Vlasový folikul v anagenní fázi je ve stavu tzv. imunitního privilegia. U pacientů s AA dochází v mikroprostředí vlasového folikulu v anagenní fázi k dramatickým změnám. Jde o expresi molekul hlavního histokompatibilního komplexu (MHC) třídy I a II, zvýšení hladiny prozánětlivých cytokinů a silnou infiltraci imunitními buňkami, zejména CD4+ a CD8+ T lymfocyty a NK buňkami.

Možnosti léčby AA

U lokalizovaných forem AA dochází během 1 roku ke spontánní remisi až u 80 % pa­cientů. V ostatních případech se používají různé off-label terapeutické modality, jako jsou lokální kortikosteroidy, minoxidil, anthranil, analoga prostaglandinů, kontaktní senzibilizátory nebo fototerapie, ovšem vesměs s nejistým efektem. V posledním desetiletí výzkumníci přišli s novou strategií léčby AA cestou potlačení zánětu inhibicí Janusových kináz. Nedávno byl v indikaci AA schválen baricitinib, který se tak stal v současnosti jedinou léčbou AA s oficiálně schválenou indikací u dospělých pacientů.  

(zza)

Zdroje:
1. Lensing M., Jabbari A. An overview of JAK/STAT pathways and JAK inhibition in alopecia areata. Front Immunol 2022 Aug 30; 13: 955035, doi: 10.3389/fimmu.2022.955035.
2. Michalíková H. Alopecie a možnosti farmakoterapie. Remedia 2017; 27 (5): 471–476.



Štítky
Dermatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#