#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na plicní lékaře se zapomnělo: záchyt COVID-19 u pacientů s onemocněním plic

7. 4. 2020

Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP (ČPFS) podala 25. března 2020 na Ministerstvo zdravotnictví ČR žádost, aby plicní lékaři byli oprávněni posílat pacienty se suspektním onemocněním COVID-19 přímo na vyšetření přítomnosti infekce. Ve svém prohlášení uvádí také doporučení, jak by měla být vedena péče o pacienty s chronickými plicními chorobami v době vzplanutí infekce vyvolané virem SARS-CoV-2 a jak by se měli tito pacienti chovat.

Možnost odesílat suspektní osoby přímo na testy

První pacient s vážným průběhem nemoci COVID-19 v ČR byl vyšetřen na akutní plicní ambulanci a hospitalizován na plicním oddělení. Jak uvádí předsedkyně ČPFS prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., pacienti s dýchacími potížemi chodí nejčastěji do ambulancí plicních lékařů. Pneumologové, kteří jsou v první linii ve styku s rizikovými pacienty, přitom nemohou tyto nemocné na přítomnost SARS-CoV-2 vyšetřit, protože k tomu nemají pravomoc, testy ani ochranné pomůcky. Nemají dokonce ani právo je na testování přímo odeslat. Ambulantní plicní lékař tak musí poslat suspektního pacienta pro žádanku k praktickému lékaři nebo mu doporučit, aby volal na hygienickou stanici. „Klade to zbytečné překážky v situaci, kdy je třeba, aby byl pacient rychle otestován a případně léčen. Z epidemiologického hlediska přitom platí, že čím vyšší protestovanost, tím menší mortalita,“ dodává k tomu profesorka Vašáková. 

Doporučení pro pacienty s chronickým onemocněním plic 

Lidé s chronickými plicními onemocněními, jakými jsou astma, chronická obstrukční plicní nemoc nebo plicní fibróza, patří mezi skupiny zvlášť ohrožené nemocí COVID-19, navíc jsou náchylnější k jejímu horšímu průběhu. Tito pacienti by měli nosit respirátory FFP3, které jsou dnes ovšem nedostupné. ČPFS proto doporučuje alespoň dobře ošetřované látkové roušky, důkladnou hygienu rukou a dodržování nejméně 2metrové vzdálenosti od ostatních. Pacienti s chronickým onemocněním plic by neměli chodit nikam, kde je větší počet lidí (včetně nákupních center).

Pneumologové by se měli snažit o doplnění léků, které tito pacienti dlouhodobě užívají, přes e-recepty. Do lékárny stejně jako do obchodu by měl dojít příbuzný či známý. Pro pacienty bez chytrých telefonů a e-mailu je možné nechat recept na recepci, kde jej vyzvedne příbuzný. Odborná společnost také spolu s dodavateli léčiv hledá řešení jak dodat lék ze specializovaného pneumologického centra do lékárny co nejblíže pacientovu bydlišti.

Pacienti s chronickým plicním onemocněním by měli chodit každý den na krátkou procházku a nejméně 10 minut doma cvičit. Důležité je také pravidelné větrání, což snižuje množství viru, kterému je člověk vystaven. Samozřejmostí by mělo být nekouření, dostatečná konzumace ovoce a zeleniny a doplnění vitaminu C a D3.

Další aktuální informace České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP k současné situaci naleznete na webu ČPFS: www.pneumologie.cz/novinky

(zza)

Zdroj: Plicní lékaři žádají o právo poslat pacienty na vyšetření na koronavirus. Tisková zpráva. ČPFS, 25. 3. 2020.



Štítky
Alergologie a imunologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#