#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z kongresu EADV 2022 v kostce: Čerstvé poznatky k bimekizumabu a certolizumabu v léčbě psoriázy

13. 10. 2022

Na 31. kongresu Evropské akademie dermatologie a venerologie (EADV), který proběhl 7.–10. září 2022 v Miláně, bylo prezentováno 20 prací věnovaných bimekizumabu a certolizumabu v léčbě ložiskové psoriázy a psoriatické artritidy.

Klíčová prezentovaná data

Mezi zásadní nová prezentovaná data týkající se bimekizumabu patří výsledky otevřeného 3letého prodloužení studie BE BRIGHT u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou psoriázou a výsledky sdružené analýzy jeho bezpečnosti v léčbě tohoto onemocnění ve studiích fáze II a III. Data z prodloužení studie BE BRIGHT ukázala, že u > 90 % pacientů, kteří po 16 týdnech léčby bimekizumabem dosáhli úplného vyčištění pokožky (PASI 100), tato odpověď přetrvávala i po 3 letech, a to společně se zlepšením kvality života. Sdružená bezpečnostní data dokládají dobrou snášenlivost bimekizumabu až po dobu 3 let podávání, bez nových identifikovaných bezpečnostních signálů.

Mezi nejvýznamnější prezentovaná zjištění týkající se certolizumabu patří souvislost mezi výsledky léčby popisovanými samotnými pacienty dle indexu DLQI (Dermatology Life Quality Index) a objektivním vyčištěním pokožky dle indexu PASI (Psoriasis Area and Severity Index) u podskupin dospělých se středně těžkou až těžkou ložiskovou psoriázou. Jedná se o 3leté výsledky studií CIMPASI-1, CIMPASI-2 a CIMPACT.

Další výsledky s bimekizumabem

Bimekizumab je humanizovaná monoklonální IgG1 protilátka, která selektivně inhibuje interleukiny 17A a 17F zapojené do zánětlivého procesu. V srpnu 2021 byl v Evropské unii schválen k léčbě středně těžké až těžké ložiskové psoriázy u dospělých, u nichž je vhodná systémová terapie.

Další prezentovaná zjištění o bimekizumabu se týkají jeho klinického přínosu a přínosu pro kvalitu života u pacientů s ložiskovou psoriázou během 2 let otevřeného prodloužení studie BE RADIANT, 2letých výsledků léčby popisovaných samotnými pacienty z této studie, sdružených dat o jeho bezpečnosti a účinnosti během 2 let léčby u pacientů se středně těžkou ložiskovou psoriázou z 5 studií a sdružených 2letých výsledků dosažných u pacientů se zasažením nehtů a kštice převedených z léčby adalimumabem, ustekinumabem nebo secukinumabem ze studií BE SURE, BE VIVID, BE BRIGHT a BE RADIANT.

Prezentovány byly také výsledky dosažené s bimekizumabem v léčbě psoriatické artritidy zahrnující 16týdenní data z randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované studie BE COMPLETE u pacientů s nedostatečnou odpovědí na inhibitory tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) a 24týdenní data ze studie BE OPTIMAL kontrolované placebem a adalimumabem u pacientů dosud neléčených biologickými chorobu modifikujícími léky (bDMARDs). Jeden z posterů se týkal účinnosti a bezpečnosti bimekizumabu u pacientů s aktivní neradiografickou axiální spondylartritidou nebo aktivní ankylozující spondylitou po 24 týdnech léčby ve studii BE MOBILE.

Další výsledky a certolizumabem

Certolizumab pegol je monoklonální protilátka, která neutralizuje TNF-α. Je indikovaný k léčbě středně těžké až těžké revmatoidní artritidy (RA), aktivní psoriatické artritidy, ankylozující spondylitidy, axiální spondylartritidy a středně těžké až těžké ložiskové psoriázy u dospělých.

Kromě výše uvedené práce s certolizumabem byla na kongresu EADV 2022 prezentována data ze studií CIMPASI-1 a CIMPASI-2, která ukazují, že stabilní plazmatická koncentrace certolizumabu je spojena s klinickým zlepšením u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou psoriázou, a také předběžné výsledky dosažené s certolizumabem v běžné klinické praxi ve studii CIMREAL.

Závěr

Nové výsledky naznačují možnosti zlepšení péče o pacienty s ložiskovou psoriázou a psoriatickou artritidou, kde stále nacházíme dosud nepokryté medicínské potřeby.

(zza)

Zdroj: UCB showcases strength of the expanding dermatology portfolio at the 31st EADV congress. UCB News, 2022 Aug.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#