#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní den noční enurézy

23. 5. 2021

Noční enuréza je problém, ve kterém se výrazně překrývá problematika zdravotní a sociální. Nepostihuje přitom jen pacienta, ale i jeho rodinu. Pojďme se nad tímto tématem zamyslet při příležitosti Mezinárodního dne noční enurézy, který v roce 2021 připadá na 25. května.

Podceněný problém

Považujete noční pomočování za závažný problém? Pokud ne, vězte, že dle aktuálních dat je častější, než se na první pohled zdá, a do života dětí i jejich rodin vnáší poměrně velký – a s ohledem na snadné řešení především zbytečný – neklid. Pomočuje se 15–20 % 5letých dětí, 10 % 7letých a 1–2 % dospívajících ve věku nad 15 let. Přestože se zvyšujícím se věkem se výskyt enurézy snižuje, nelze vždy doporučit čekání, „až z toho dítě vyroste“. Naopak, léčba je důležitá.

Enuréza ruší spánek dítěte a někdy i rodičů, čímž se zhoršuje rovněž jejich výkonnost, snižuje schopnost učení, zhoršuje paměť a ztěžuje zařazení dítěte do kolektivu. Pomočování mimoto děti ponižuje a může zanechat stopy na jejich sebevědomí.

Primární, nebo sekundární?

Jedním z důvodů, proč je třeba zvyšovat povědomí laické i odborné veřejnosti o noční enuréze, je diagnostika. Ta totiž může odhalit vážnou příčinu, která vyžaduje řešení a může mít daleko větší význam než těžkosti spojené s prostou enurézou. U dětí, jež trpí více problémy (ADHD, autismus apod.), může léčba enurézy pomoci snížit hladinu stresu v rodině a přispět k lepšímu zvládání každodenních situací.

Možnost účinné léčby − a ne pouze jedna

K čemu by nám byla diagnostika, kdyby nebyla po ruce účinná léčba? Ano, tato otázka je oprávněná a pomoc opravdu existuje. Metodami první volby jsou desmopresin a enuretický alarm. Lékař by měl rodičům pomoci vybrat metodu, která je pro dítě vhodnější. U motivovaných rodin a dítěte bez noční polyurie a s malými mikčními porcemi je přínosný alarm; u dětí s noční polyurií a normálními mikčními porcemi je vhodnější desmopresin. Ten je dostupný ve formě rozpouštěcí tablety, která sama taje v ústech a děti se nemusejí obávat jejího polknutí.

Pro ty, u nichž režimová opatření a léčba alarmem nebo desmopresinem nevedou ke zvládnutí enurézy, existují další možnosti. Takovou terapii by již měl řídit dětský nefrolog nebo urolog, ke kterému už by však mělo směřovat motivované dítě s informovanou rodinou a prvotním vyšetřením praktického lékaře pro děti a dorost.

Proč si připomínáme den noční enurézy?

Zní to vlastně trochu komicky, skoro jako bychom chtěli oslavovat, že se někdo pomočuje, nebo se naschvál pomočit na oslavu té krásné diagnózy. Ve skutečnosti den noční enurézy nemá být veselou či oslavnou záležitostí, ale ani smutnou. Má to být den empatie k těmto dětem a jejich rodinám. Den, kdy se vyjadřují přání a potřeby, kdy se informuje o možnostech diagnostiky a léčby, kdy se podávají informace o dostupnosti zdravotní péče a pomocné ruce.

Pojďme oslavit Mezinárodní den enurézy spolu s pacienty − alespoň pocitem sounáležitosti, vstřícností a časem věnovaným péči a edukaci.

(pez)

Zdroj: Drlík M., Flögelová H., Dítě Z., Trachta J. Rozšířená doporučení pro diagnostiku a léčbu dětí s nočním pomočováním. Česká urologie 2018; 22 (3): 164−175.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#