#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální guidelines pro léčbu chronické zácpy v kostce

10. 1. 2024

Chronická idiopatická zácpa patří mezi časté zdravotní obtíže. Například ve Spojených státech amerických se s ní podle odhadů potýká zhruba 8–12 % populace. Velmi nepříznivě ovlivňuje kvalitu života, negativní dopady jsou dokonce srovnatelné třeba s chronickou obstrukční plicní nemocí, diabetem či depresí. Níže shrnujeme aktuální doporučení stran terapie chronické zácpy.

Úvod

Loni v červnu publikoval tým odborníků z Americké gastroenterologické asociace (AGA) a Americké gastroenterologické společnosti (ACG) podrobné guidelines, jež se týkají terapie chronické idiopatické zácpy (CIC − chronic idiopathic constipation). Uvedené odborné společnosti vytvořily multidisciplinární panel, který se systematicky zabýval účinky jednotlivých léčiv a doplňků stravy u dospělé populace. Výsledkem bylo doporučení 10 konkrétních přípravků k terapii CIC. Autoři těchto postupů je nicméně dále rozdělili do 2 úrovní. První skupinu přípravků označili jako silně doporučené, přípravky obsažené ve druhé skupině potom doporučili pouze za určitých podmínek. Uvedená doporučení se netýkají populace s chronickou zácpou indukovanou opioidními analgetiky, těhotných žen a dětských pacientů.

Přípravky se silným doporučením

Do první skupiny silně doporučených léčivých přípravků k léčbě chronické zácpy u dospělých patří (v tomto pořadí):

  • Osmotické laxativum polyethylenglykol (PEG), u nás známé též jako makrogol: Bylo prokázáno, že účinek PEG je zachován po dobu více než 6 měsíců léčby. V případě mírných obtíží lze před indikací PEG zvážit suplementaci vlákniny, respektive podávat obojí současně.
  • Stimulační (kontaktní) laxativa − bisakodyl, pikosíran sodný: Tato volně projedná léčiva je doporučeno užívat krátkodobě, a to denně po dobu maximálně 4 týdnů. Dlouhodobá terapie má nejasný bezpečnostní profil. Léčiva lze užívat i v rámci tzv. záchranné nebo příležitostné terapie v kombinaci s dalšími farmaky. Doporučeno je začít s nižší dávkou, kterou lze případně zvyšovat podle snášenlivosti pacientem.
  • Střevní sekretagogum linaklotid: Lze doporučit pacientům, kteří neodpovídají na léčbu volně prodejnými přípravky, a to buď jako náhradu, nebo v rámci doplnění stávající terapie. V klinických studiích bylo léčivo podáváno po dobu 12 týdnů, souhrn údajů o přípravku uvádí, že účinnost je zachována po dobu až 6 měsíců.
  • Střevní sekretagogum plekanatid, prokinetikum prukaloprid: Tato léčiva nejsou v současné době v Česku registrovaná a dostupná.

Přípravky s omezeným doporučením

Mezi přípravky, jež panel odborníků doporučuje užít k léčbě chronické zácpy pouze za určitých podmínek, patří dle doporučených postupů tato, a to v následujícím pořadí:

  • Vláknina: Doplňky stravy s obsahem vlákniny lze použít jako léčbu 1. volby u osob, které ji nedostatečně přijímají ze stravy. Vhodná je analýza jídelníčku a při suplementaci podpora adekvátního příjmu tekutin.
  • Osmotické laxativum oxid hořečnatý: Studie byly prováděny po dobu 4 týdnů, ale pravděpodobně lze MgO užívat delší dobu. Léčba není vhodná pro pacienty s poruchou funkce ledvin. U nás se používá ve formě magistraliter perorální suspenze (IPLP).
  • Osmotické laxativum laktulóza: Léčbu lze indikovat, pokud jiná volně prodejná léčiva nebyla účinná nebo je pacient netoleroval.
  • Stimulační laxativum Senna (léčivá rostlina): Studie byly prováděny po dobu 4 týdnů. Dlouhodobější terapie má nejasný bezpečnostní profil. Doporučeno je začít s nižší dávkou, kterou lze případně zvyšovat podle snášenlivosti pacientem.
  • Střevní sekretagogum lubiproston: Toto léčivo není v současné době v Česku registrované a dostupné.

Součástí léčby chronické zácpy je pochopitelně i nefarmakologická terapie, která často předchází indikaci farmak. Ta by měla zahrnovat dietní opatření, hlavně zvýšený příjem tekutin a vlákniny ze stravy, a režimová opatření v podobě pohybových aktivit.

(lek)

Zdroje:
1. Chang L., Chey W. D., Imdad A. et al. American Gastroenterological Association − American College of Gastroenterology Clinical Practice Guideline: Pharmacological management of chronic idiopathic constipation. Gastroenterology 2023 Jun; 164 (7): 1086−1106, doi: 10.1053/j.gastro.2023.03.214.
2. Seifert B., Tachecí I., Bureš J., Lukáš M. Dráždivý tračník. Novelizace 2019. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, Praha, 2019. Dostupné na: www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy/2017/DP-Drazdivy-tracnik.pdf

CZ-FRX-2024010902



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#