#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Horečka dengue ohrožuje Čechy! Počet nákaz roste

31. 1. 2017

Vysoká teplota s třesavkou, kožní vyrážka, zvětšení mízních uzlin. Tak se projevuje virové onemocnění známé jako horečka dengue. Nákaza se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech, tedy v destinacích, kam také tuzemští turisté poslední dobou často jezdí na dovolenou.

Dvakrát více nakažených

V minulém roce onemocnělo horečkou dengue více než 100 našich cestovatelů. V roce 2015 přitom bylo zaznamenáno „pouze“ 40 případů nákaz tímto virovým onemocněním. Jedná se tedy o více než dvojnásobný nárůst počtu zasažených. Na vině je mimo jiné zvyšování výskytu horečky dengue v subtropických a tropických oblastech. Virus se v současnosti vyskytuje v destinacích, kam jezdí za zážitky i Češi. Asie, Afrika, Karibik, Latinská Amerika – tady všude mohou turisti narazit na nepříjemné onemocnění, které přináší řadu zdravotních komplikací. Podle odborníků představuje dokonce větší nebezpečí než virus zika.

Závažný stav 

Co vlastně o horečce dengue víme?

  • Zdroj nákazy tvoří člověk, přenašečem jsou komáři.
  • Inkubační doba je 4–7 dnů.
  • Nemoc postihuje převážně mladé osoby včetně dětí.
  • Horečka dengue probíhá nejčastěji ve dvou fázích. Pro tu první jsou typické horečky, pro druhou charakteristická vyrážka, zejména s postižením trupu.
  • Komplikací může být zánět srdečního svalu nebo poškození nervové soustavy.
  • Závažné případy se projevují krvácivou horečkou s krvácivými projevy na kůži, často s břišním a hrudním výpotkem. Přidat se mohou neklid, zvracení a bolesti břicha.
  • Těžká forma nemoci se objevuje zejména při opakovaných infekcích.

Řešení zatím neexistuje

Léčba horečky dengue se zaměřuje na příznaky onemocnění. V těžkých případech je nutná hospitalizace a intenzivní podpůrná terapie. V současnosti bohužel není k dispozici ani účinná vakcína, jedinou možností ochrany je prevence komářího bodnutí. Pokud vás zajímá, v čem ochrana spočívá, přečtěte si tento článek.

Pokud vyrážíte do oblasti s výskytem horečky dengue, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Náklady za léčbu v zahraničí se totiž mohou vyšplhat velmi vysoko. Cestovní pojištění navíc pokryje i náklady spojené s převozem nemocného zpět do naší země.

(holi)

Zdroje:
www.webmd.com
www.zdravotnickydenik.cz
http://szu.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#