#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ionty stříbra v terapii infekčních balanopostitid

11. 12. 2018

Záněty předkožky a penisu neboli balanopostitidy zahrnují infekce způsobené širokým spektrem mikroogranismů. Mezi nejčastější agens patří kvasinky, anaerobní a aerobní bakterie. V terapii se kromě antibiotické a antimykotické terapie uplatňuje také lokální adjuvantní léčba v podobě přípravku s obsahem monovalentních iontů stříbra.

Úvod

Balanitida představuje zánětlivé postižení glans penis, postitida zánět předkožky neboli prepucia. Obě jednotky se sice mohou objevit izolovaně, v praxi se však častěji vyskytují současně − v takovém případě pak hovoříme o balanopostitidě. Predisponujícím faktorem pro rozvoj infekčního zánětu je nedostatečná hygiena u neobřezaných mužů, v etiopatogenezi onemocnění se uplatňují také systémové choroby, například diabetes mellitus nebo užívání širokospektrých antibiotik. Balanopostitida je velmi často asociována s diabetem mellitem 2. typu, u části jedinců vede infekční zánět zevního genitálu k diagnóze diabetu. Samostatnou kapitolu tvoří sexuálně přenosné nemoci, které jsou příčinou balanopostitid především u mladších, sexuálně aktivních jedinců.

Kvasinkové a bakteriální balanopostitidy

Balanopostitidy způsobené kvasinkovou infekcí představují < 20 % všech případů. Nejčastějším agens jsou kvasinky Candida albicans. Mezi klinické symptomy onemocnění patří bolestivá nebo svědící erytematózní vyrážka. Charakteristický je skvrnitý erytém s malými papulami, jež mohou být erodované, nebo suché matné červené okrsky glazovaného vzhledu. Mezi rizikové faktory kandidové infekce patří diabetes mellitus, užívání antibiotik a imunosupresivní stavy. Základní modalitu terapie představují lokální a celková antimykotika.

Bakteriální infekce mohou být způsobeny anaeroby a aeroby. Mezi příznaky anaerobní infekce patří prepuciální edém, zapáchající hnisavý sekret v oblasti předkožkového vaku a superficiální eroze na sliznici. Nejčastějšími agens jsou fusiformní bakterie nebo smíšená bakteriální flóra, léčba spočívá v lokálním a/nebo celkovém podávání antibiotik. Aerobní infekce bývají způsobeny bakteriemi Streptococci spp. a Staphylococcus aureus. Klinický obraz bývá většinou mírnější v podobě edému zevního genitálu a erytematózní vyrážky. Léčba spočívá většinou v topickém podávání antibiotik; systémové podávání antibiotik vyžadují závažné případy.

Lokální adjuvantní terapie

V lokální adjuvantní terapii balanopostitid lze využít přípravek UroTiab Cream-Gel. Ten je kromě nekomplikovaných pooperačních lézí v uroandrologické oblasti indikován také jako adjuvans při lokální léčbě bakteriálních a plísňových onemocnění. Obsahuje monovalentní ionty stříbra s oxidem titaničitým, hyaluronát sodný a extrakt z Aloe barbadensis, díky čemuž vykazuje trojí účinek. Antimikrobiální působení zajišťují nanočástice stříbra, které díky kovalentní vazbě s oxidem titaničitým způsobují denaturaci mikrobiálních druhů. Bariérový efekt je zajištěn především hyaluronátem sodným; zabraňuje tak šíření infekce. Přípravek navíc podporuje přirozené hojení a regeneraci tkání.

Závěr

Balanopostitidy představují skupinu infekčních chorob s širokým spektrem infekčních agens a predisponujících rizikových faktorů. V terapii těchto infekcí se kromě lokální/systémové antibiotické a antimykotické terapie uplatňuje také lokální adjuvantní terapie v podobě iontů stříbra.

(holi)

Zdroje:
1. Edwards S. K., Bunker C. B., Ziller F., van der Meijden W. I. 2013 European guideline for the management of balanoposthitis. Int J STD AIDS 2014; 25 (9): 615−626, doi: 10.1177/0956462414533099.
2. UroTiab Cream-Gel. Zdravotnický prostředek. Portfolio Urologie, Heaton Healtcare Group. Dostupné na: www.heaton.cz; www.urotiab.cz.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#