#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny v úhradách stomických pomůcek od 1. prosince 2019

6. 11. 2019

Celý rok 2019 se nesl ve znamení změn systému úhrady zdravotnických prostředků. Největší změna nastává pro pacienty i lékaře od 1. prosince 2019, kdy se začínají sériově vyráběné zdravotnické prostředky hradit podle nových pravidel a v nové výši. Změny se budou týkat rovněž stomických pomůcek.

Nový právní rámec

Pravidla a limity preskripce určuje zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění. Jeho součástí je také nový kategorizační strom. Od 1. prosince 2019 začne platit nový číselník s výší a podmínkami úhrad a zdravotnické prostředky (ZP) bude možné předepisovat pouze s novými kódy Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

  • Všechny kódy budou nově začínat číslicí 5.
  • V číselníku budou dočasně uvedeny pro informaci také původní kódy.
  • Limity budou nově uváděny bez DPH.
  • Preskripce je i nadále vázána na číselníky zdravotních pojišťoven, které vycházejí ze seznamu ZP vydávaného SÚKL.

Nový seznam ZP je publikován vždy k 20. dni v měsíci a je platný od 1. dne měsíce následujícího.

Konkrétní změny v oblasti stomických pomůcek

Množstevní limity na kolostomické, ileostomické a urostomické sáčky a podložky pro dospělé zůstávají od 1. prosince 2019 beze změny. U stomických systémů s malou lepicí plochou bude v indikovaných případech až dvojnásobný limit (60/120 kusů měsíčně místo dosavadních 30/60 kusů; u podložek 20 ks/měsíc místo původních 10 kusů). Vkládací kroužky a vyrovnávací pásky budou naopak nově omezeny na 60 ks, resp. 120 ks měsíčně. Noční odvodné urostomické sáčky budou nově ve skupině 02 (pomůcky pro inkontinentní) a limit činí 15 ks/měsíc. Výjimku tvoří noční odvodné urostomické sáčky Dansac, jež zůstávají ve skupině 03 (stomické pomůcky) s původním limitem 10 ks. Zdravotnické prostředky ve skupině 03 nevyžadují schválení revizním lékařem.

(pak)

Zdroje:
1. Změny úhradového systému od 1. 12. 2019 – stomie. Prezentace Dansac.
2. Postupné změny v úhradách zdravotnických prostředků v roce 2019. MZ ČR, 18. 12. 2018. Dostupné na: https://mzcr.cz/dokumenty/postupne-zmeny-v uhradach-zdravotnickych-prostredku v roce-2019_16509_114_1.html



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Chirurgie všeobecná Onkologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#