#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální doporučení Mezinárodní ligy proti epilepsii pro léčbu záchvatů u novorozenců

21. 5. 2024

V roce 2023 publikoval tým expertů z oborů neurologie, neonatologie a pediatrie a zástupců rodičů doporučení pro léčbu epileptických záchvatů u novorozenců. Ta byla vytvořena na základě systematického průzkumu literatury (v případě nedostatečných důkazů pak na základě konsenzu dosaženého delfskou metodou) a zahrnují farmakoterapii 1. a 2. volby, dávkování, délku léčby, účinky terapeutické hypotermie a použití pyridoxinu. Nabízíme jejich shrnutí v kostce (a v závorce vždy uvádíme sílu doporučení).

Doporučení

  1. U novorozenců se záchvaty vyžadujícími protizáchvatovou medikaci (ASM) by měl být 1. volbou fenobarbital. (střední, doporučení na základě dat z literatury)
  2. Fenobarbital má být podán v 1. linii bez ohledu na etiologii záchvatů (hypoxicko-ischemická encefalopatie /HIE/, cévní mozková příhoda /CMP/, krvácení). (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  3. Pokud je vzhledem k rodinné anamnéze pravděpodobnou příčinou záchvatu kanálopatie, může být ASM 1. volby fenytoin nebo karbamazepin (blokátor sodíkového kanálu). (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  4. Pokud novorozenec nevykazuje odpověď na ASM 1. linie, lze ve 2. linii u většiny etiologických příčin (HIE, CMP, krvácení) použít fenytoin nebo levetiracetam. Další možností je midazolam nebo lidokain. (střední, doporučení na základě konsenzu)
  5. Pokud je dle klinických nebo EEG charakteristik suspektní kanálopatie, lze jako ASM 2. volby použít blokátor sodíkového kanálu, a to fenytoin nebo karbamazepin podle klinického stavu novorozence (kriticky nemocný nebo jinak dobrý) a místní dostupnosti ASM. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  6. U novorozenců s onemocněním srdce může být ve 2. linii preferován levetiracetam. (střední, doporučení na základě konsenzu)
  7. Po skončení akutních provokovaných záchvatů (elektroklinických či elektrografických) bez důkazů o přítomnosti novorozenecké epilepsie lze ASM vysadit před propuštěním z nemocnice bez ohledu na nález na MRI nebo EEG. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  8. Terapeutická hypotermie může snížit výskyt záchvatů u novorozenců s HIE narozených v termínu. Dopad terapeutické hypotermie jako specifické protizáchvatové léčby však nebyl hodnocen. (slabá, doporučení na základě dat z literatury)
  9. Terapeutická hypotermie může snížit výskyt záchvatů u novorozenců s HIE. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  10. Léčba záchvatů u novorozenců (včetně pouze elektrografických záchvatů) s cílem dosažení snížení výskytu záchvatů může být spojená s lepšími výsledky z hlediska neurologického vývoje a snížení rizika následné epilepsie. (střední, doporučení na základě konsenzu)
  11. U novorozenců s klinickými známkami nebo nálezy na EEG, jež svědčí pro pyridoxin-dependentní epilepsii, a u novorozenců, kteří nereagují na ASM ve 2. linii léčby a u nichž není zjištěna etiologie záchvatů, lze zkusit přidat k ASM pyridoxin. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  12. Na každé novorozenecké jednotce by měl být k dispozici standardní postup řešení záchvatů u novorozenců. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)
  13. Rodiče/pečovatelé o novorozence se záchvaty by měli být o této skutečnosti informováni, včetně možných příčin a iniciálních léčebných možností. Následné diskuse by se měly odvíjet od stavu novorozence. (vysoká, doporučení na základě konsenzu)

   

Obr.  Algoritmus léčby záchvatů u novorozenců

   

Tab.  Dávkování protizáchvatových léků u novorozenců

Fenobarbital

  • nasycovací dávka 20 mg/kg i.v.
  • v případě potřeby 2. nasycovací dávka 10–20 mg/kg i.v.
  • udržovací dávka 5 mg/kg/den p.o v 1 dávce

Fenytoin/fosfenytoin

  • nasycovací dávka 20 mg/kg i.v. během 30 min
  • udržovací dávka 5 mg/kg/den i.v. nebo p.o. ve 2 dávkách, s úpravou dle plazmatické koncentrace maximálně na 7,5 mg/kg/dávka
  • cílová hladina 10–20 µg/ml

Levetiracetam

  • nasycovací dávka 40 mg/kg i.v.
  • v případě potřeby 2. nasycovací dávka 20 mg/kg i.v.
  • udržovací dávka 40–60 mg/kg/den i.v. nebo p.o. ve 3 dávkách

Lidokain

  • nasycovací dávka 2 mg/kg i.v. během 10 min
  • udržovací dávka 7 mg/kg/hod i.v. 4 hodiny, pak 3,5 mg/kg/hod 12 hodin, dále 1,75 mg/kg/hod 12 hod a poté vysadit
  • upravit dávku podle porodní hmotnosti, gestačního věku a terapeutické hypotermie

Midazolam

  • nasycovací dávka 0,05–0,15 mg/kg
  • udržovací dávka 60 µg/kg/hod v kontinuální infuzi, s postupnou titrací po 1 µg/kg/min až na 5 µg/kg/min (= 300 µg/kg/hod)

Karbamazepin

  • 10 mg/kg/den p.o. ve 2 dávkách

Pyridoxin hydrochlorid

  • nasycovací dávka 100 mg i.v. nebo p.o., poté 30 mg/kg/den i.v. nebo p.o. ve 2 dávkách 3–5 dní

   

(zza)

Zdroj: Pressler R. M. et al. Treatment of seizures in the neonate: Guidelines and consensus-based recommendations-Special report from the ILAE Task Force on Neonatal Seizures. Epilepsia 2023 Oct; 64 (10): 2550−2570, doi: 10.1111/epi.17745. 



Štítky
Neurologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#