#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doporučení pro management pruritu u primární biliární cholangitidy

10. 12. 2020

Pruritus patří mezi klasické symptomy spojené s primární biliární cholangitidou (PBC), které mají značný dopad na kvalitu života pacientů. Terapie podávaná ke zpomalení progrese choroby (kyselina ursodeoxycholová ani kyselina obeticholová) pruritus nezmírňuje, proto je třeba po výskytu tohoto symptomu u pacientů cíleně pátrat a využít strukturovaný přístup k jeho zvládnutí. Sledování pruritu je potom důležité zejména v době nasazení a změny terapie. Přinášíme souhrn doporučení pro management pruritu podle standardů Evropské asociace pro studium jater (EASL) z roku 2017 a České hepatologické společnosti ČLS JEP z roku 2018.

Pruritus u PBC

Pruritus se vyskytuje jako symptom provázející primární biliární cholangitidu. I když není přítomen zdaleka u všech pacientů (a není proto vhodné ho zohledňovat při diagnostice onemocnění), znamená pro postižené nemocné značně obtěžující aspekt choroby. V rámci strukturovaného přístupu k jeho zvládnutí je třeba nejprve vyloučit jako příčinu pruritu obstrukci žlučových cest. Neměli bychom zapomínat, že pacienti s těžkým pruritem mohou mít agresivní duktopenickou variantu PBC spojenou se špatnou prognózou.

Režimová opatření

Pro zvládnutí pruritu jsou důležitá následující opatření v rámci každodenního života pacientů:

  • Používání emoliencií a ovesných výtažků na suchou a zanícenou kůži.
  • Využití chladné sprchy nebo koupelí v případě pruritu exacerbovaného horkem.
  • V případě neovladatelného škrábání vyhledat psychologickou podporu.
  • Pátrat po případných dalších alergenech, zejména u pacientů s hypereozinofilií a alergií zprostředkovanou IgE.

Terapie v postupných krocích

V terapii se využívá následující postup krok za krokem:

V 1. linii jsou doporučeny sekvestranty žlučových kyselin. V českých podmínkách se jedná o podávání cholestyraminu, který, ač stále dovážen v rámci specifického léčebného programu, je od začátku tohoto roku za podmínky dodržení indikačního omezení hrazen pojišťovnou a není třeba žádat o úhradu ani financovat léčbu z prostředků pacienta. Velmi důležité je poučit pacienta, aby cholestyramin užíval nejméně s 2–4hodinovým odstupem od užití jiných léků, včetně kyseliny ursodeoxycholové (UDCA) a kyseliny obeticholové (OCA). Doporučené dávkování je 1 sáček se 4 g cholestyraminu 1 hodinu před a 1 hodinu po snídani. Celková denní dávka může činit až 16 g. Možné nežádoucí příhody zahrnují nadýmání a zácpu. Novější a lépe tolerovaný kolesevelam (v Česku není t. č. k dispozici) neprokázal v placebem kontrolované studii účinnost pro zmírnění pruritu.

Ve 2. linii je doporučen rifampicin (150–300 mg/den), který působí proti pruritu prostřednictvím svého agonistického účinku na pregnanový receptor X. Jeho účinnost při zmírnění cholestatického pruritu prokázaly randomizované placebem kontrolované studie. Rifampicin je bezpečný při krátkodobém podání; při podávání v řádu týdnů či měsíců je však až u 13 % pacientů popisována hepatotoxicita. Z důvodu možných nežádoucích účinků zahrnujících hepatotoxicitu a hemolýzu je nutné pravidelně provádět vyšetření krve a jaterní testy (6–12 týdnů po zahájení léčby nebo po zvýšení dávky) a v případě toxicity léčbu vysadit. Rifampicin také ovlivňuje metabolismus vitaminu K a může vést ke zvýšení INR zejména u pacientů s ikterem. V Česku však je jeho podávání v léčbě pruritu z důvodu celkové strategie indikace antibiotik komplikované. Pokud se příznivý účinek rifampicinu neprojeví do 2 týdnů, je doporučováno přistoupit k další terapii.

3. linie terapie zahrnuje dle doporučení perorální opioidy (naltrexon a nalmefen), jež mohou zmírnit pocit svědění. Léčba se zahajuje v nízkých dávkách. Problémem může být dlouhodobá snášenlivost a reakce z vysazení opioidů při ukončení léčby.

U pacientů, u nichž pruritus nereaguje na žádnou terapii, se empiricky používají inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI, sertralin) nebo gabapentin. Účinnost sertralinu při dávkování 75–100 mg/den dokládá pouze malá placebem kontrolovaná studie. Gabapentin by mohl proti pruritu působit prostřednictvím zvýšení nocicepčního prahu. Jeho přínos však nebyl v placebem kontrolované studii prokázán.

Nespecifický účinek proti pruritu mohou vykazovat také antihistaminika, nejsou ovšem doporučena jako specifická léčba. Je možné je využít jako doplňkovou terapii.

Poslední možností řešení pruritu u pacientů s PBC je transplantace jater. Je vysoce účinná, s rychlým zmírněním pruritu do 24 hodin po zákroku. Jednou z indikací k transplantaci jater je perzistentní a neřešitelný pruritus. Může být indikovaná i bez výrazné jaterní insuficience.

Cholestatický pruritus představuje oblast intenzivního výzkumu. Ve vývoji je dnes proto několik experimentálních látek a postupů.

(zza)

Zdroje:
1. Fejfar T., Vaňásek T., Hůlek P. a kol. Primární biliární cholangitida – doporučený postup České hepatologické společnosti ČLS JEP pro diagnostiku a léčbu. Gastroenterologie a hepatologie 2018; 72(2): 109–118.
2. European Association for the Study of the Liver. EASL clinical practice guidelines: the diagnosis and management of patients with primary biliary cholangitis. J Hepatol 2017; 67: 145–172, doi: 10.1016/j.jhep.2017.03.022.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#