#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stručná a praktická doporučení pro optimální péči o zubní náhrady

4. 5. 2020

Celkovou nebo částečnou zubní náhradu používají miliony lidí po celém světě. Přesto neexistují žádné standardní globální postupy s pokyny jak se o zubní náhrady starat. Zubní lékaři i odborné společnosti se ovšem shodují v jednom − náhradu je třeba pravidelně čistit. Následující praktická doporučení vycházejí z existujících důkazů a klinických studií, v nichž jsou uvedené nejlepší osvědčené postupy pro čištění zubních náhrad.

Na povrchu snímatelných zubních náhrad se tvoří plak, který může mít výrazný vliv na zdraví ústní dutiny. Způsobuje infekce sliznice (stomatitidy), ale i celkové zdravotní komplikace, jako je aspirační pneumonie. Tento problém je pozorován zejména u starších pacientů žijících v pečovatelských domovech, kde je péče o zubní náhrady minimální, nebo dokonce žádná. Postupy by tedy měly být jasné a srozumitelné jak pacientům, tak i pečujícímu personálu.

1. Mechanické čištění

Plak, který se tvoří na zubních náhradách, je možné odstranit několika způsoby, mechanickými i chemickými. Základem je každodenní mechanické očištění protézy zubním kartáčkem nebo kartáčkem na zubní náhrady s neabrazivním čisticím prostředkem. Nedoporučuje se použití zubní pasty, protože ta může poškodit povrch náhrady svými abrazivními složkami. Vhodné jsou naopak ocet a mýdlo, jelikož jsou kompatibilní se všemi materiály zubních náhrad. Mechanické čištění snižuje množství plaku, neexistuje ale žádný důkaz o redukci bakterií a zejména kvasinek, které jsou nejčastějšími původci stomatitid.

2. Ponoření do čisticího roztoku

Druhým krokem je tedy každodenní ponoření protézy do čisticího roztoku. Ten pomáhá chemicky rozkládat zbytkový plak a částečně zubní náhradu dezinfikuje. Tyto roztoky by měly být účinné, netoxické a kompatibilní s materiály zubních náhrad. Účinnost byla stanovena v antimikrobiálních testech, ve kterých byly čisticí tablety při době působení 5 minut účinné proti všem testovaným organismům.

Co se týče kompatibility s materiály zubních náhrad, výsledky studií ukazují, že produkty dostupné na trhu jsou vhodné pro náhrady z polymethylmethakrylátu (PMMA), nerezové oceli, slitiny kobaltu a chromu, ale nikoli v případě stříbrných pájecích materiálů (například u částečných zubních náhrad v Japonsku) a podkladových materiálů na bázi silikonu, kde dochází k usazování vrstev. V antimikrobiálních testech měly výborné výsledky produkty na bázi bělidla, byly však nekompatibilní s kovovými součástmi zubních náhrad. Tablety na čištění zubních náhrad, které jsou v současnosti v západoevropských zemích volně prodejné, nicméně patří do skupiny neutrálních nebo slabě alkalických peroxidů. Nemění tedy tvrdost ani barvu pryskyřic zubních náhrad. Tyto tablety musejí být vždy používány mimo dutinu ústní a po použití je třeba náhrady opláchnout čistou vodou.

3. Nenechávat v ústech přes noc

Zubní náhrady by neměly zůstávat v ústech přes noc, pokud k tomu není specifický důvod. Toto je důležité zejména u osob starších a u pacientů se slabším imunitním systémem. Ponechání zubní náhrady v ústech přes noc zvyšuje riziko stomatitidy a aspiračních pneumonií. Naopak mechanické očištění a následné ponoření do čisticího roztoku přispívá k prevenci těchto onemocnění.

4. Nezapomenout na zubního lékaře

Jednou ročně by měla být náhrada profesionálně očištěna v ordinaci zubního lékaře buď ultrazvukem, nebo mikrovlnnou sterilizací − ta ovšem není vhodná pro náhrady s kovovými součástmi. Těmito způsoby je možné odstranit plak, který se na protéze utvoří i přes každodenní čištění. Důležité je také nezapomenout na preventivní kontrolu sliznic, jazyka a popřípadě zbývajících zubů k zajištění odpovídající péče. 

(jez)

Zdroj: Bartlett D., Carter N., de Baat C. et al.; Globální pracovní skupina pro péči o celkové zubní náhrady. "White paper" týkající se optimální péče a udržování celkových zubních náhrad pro zdraví ústní dutiny i celkové zdraví. Oral Health Foundation, 2018.



Štítky
Stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#