#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o zubní náhrady: Co prozradily výsledky klinických studií?

4. 5. 2020

Zubní náhrady jsou jedním z nejobvyklejších řešení chybějících zubů, obzvlášť ve starší populaci. Předpokládá se, že až 2 miliardy lidí dosáhnou v roce 2050 věku 60 a více let. V současné době to není ani polovina, je tedy pravděpodobné, že i počet lidí se zubními náhradami se bude nadále zvyšovat. Co prozrazují stávající poznatky z výzkumů zabývajících se péčí o zubní náhrady a které z postupů jejich čištění byly vyhodnoceny jako skutečně efektivní?

Výsledky studií jsou alarmující

Odborníci se shodují, že pacienti by měli své zubní náhrady udržovat v čistotě. Usazeniny na zubních náhradách − zubní plak, kámen i zbytky jídla − mohou zvyšovat riziko jak stomatitid, tak systémových onemocnění, zejména aspirační pneumonie. Jen málo pacientů je však schopno udržet svou náhradu opravdu čistou. A výzkumy to potvrzují.

Například turecká studie z roku 2001 provedená na oddělení protetické stomatologie Marmarské univerzity v Istanbulu ukázala, že pouze 15,7 % pacientů udržovalo své náhrady v čistotě. 25,7 % účastníků studie uvedlo, že si čistí náhradu i méně než 1× denně. Naopak pouhých 8,6 % náhradu čistí kartáčkem a k tomu ji ponoří i do čisticího roztoku. Tato skupina nepoužívala konzistentně žádný jednotný režim čištění. Ke stejným závěrům došla i další turecká studie z roku 2006, ve které mělo jen 12 % pacientů ošetřených na stomatologickém oddělení Univerzity Yeditepe v Istanbulu náhrady čisté.

Definice čisté náhrady

Otázkou zůstává jak definovat čistou náhradu. Ve Velké Británii byl navržen a testován tzv. Index čistoty zubních náhrad (DCI − Denture Cleanliness Index), který porovnává čistotu náhrady pomocí plaku odhalujícího barviva. Vizuální kontrolou jsou protézy následně ohodnoceny od 0 do 4, přičemž 0 odpovídá protéze bez viditelného plaku a 4 protéze s viditelnými usazeninami kamene na jakémkoliv povrchu. Tento systém je efektivní zejména pro edukaci a motivaci pacientů k lepší péči o jejich zubní náhradu.

Efektivita čisticích roztoků

Většina odborných společností udává, že zubní náhrady je třeba pravidelně čistit kartáčkem a namáčet do čistících roztoků. Kvalita a složení čistících roztoků se různí, mezi čisticí prostředky na zubní náhrady byl zařazen například i persíran, který ovšem může způsobovat závažné alergické reakce. Ty se mohou podle zprávy amerického Úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) vyskytnout jak při správné, tak při nesprávné manipulaci s tímto prostředkem.

Dalším způsobem čištění jsou alkalické tablety na bázi peroxidu, jež podle jedné z dostupných klinických studií snižují v porovnání s uchováváním protéz v suchu a ve vodě množství bakterií i kvasinek rodu Candida v biofilmu na zubní náhradě, a to i při nedostatečné ústní hygieně. Duyck et al. prováděli jiné klinické hodnocení, které ukázalo, že používání čisticích tablet během nočního uchovávání zubních náhrad nemá žádný vliv na počet mikroorganismů Candida albicans, ale v porovnání s nočním uchováváním ve vodě snižuje celkový počet bakterií.

Vliv roztoků na vlastnosti dentálních náhrad

Čisticí prostředky by také neměly poškozovat zubní náhrady. Studie z roku 2010 měla za cíl porovnat změny barvy, drsnosti povrchu a ohybové pevnosti tepelně polymerované akrylové pryskyřice po jejím ponoření do dvou různých roztoků šumivých čisticích prostředků (tablety Corega a Bony Plus) a kontrolní destilované vody při simulovaném 180denním používání. Nebyly pozorovány žádné významné změny barvy, ale skupina zubních náhrad ošetřovaných přípravkem Bony Plus vykazovala podstatně výraznější drsnost povrchu. Oba typy tablet významně snižovaly ohybovou pevnost akrylové pryskyřice.

Jiná studie německých lékařů naopak potvrdila, že v současnosti dostupné čisticí tablety na bázi neutrálních nebo slabě alkalických peroxidů nemají na materiál zubních protéz žádný vliv. Klinickou relevanci těchto výsledků je však ještě potřeba prověřit.

(jez)

Zdroj: Bartlett D., Carter N., de Baat C. et al.; Globální pracovní skupina pro péči o celkové zubní náhrady. "White paper" týkající se optimální péče a udržování celkových zubních náhrad pro zdraví ústní dutiny i celkové zdraví. Oral Health Foundation, 2018.



Štítky
Stomatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#