#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvality generik onkologických přípravků dostupných v Česku není třeba se obávat

24. 6. 2023

Funkčnost zdravotních systémů po celém světě se již řadu let opírá o široké používání generik. Přesto se čas od času mezi odbornou veřejností znovu vynoří debata o tom, zda generika jsou, či nejsou kvalitní a bezpečná. Mnohé obavy vyplývají z neúplného porozumění procesům registrace a dohledu nad kvalitou léčivých přípravků v našem regionu. V následujícím článku se proto na kvalitu generik podíváme podrobněji.

Nižší cena neznamená nižší jakost

Hlavním cílem produkce generik je zlepšit dostupnost léčby pro pacienty. Jejich nižší finanční nákladnost však neznamená rezignaci na jakost, účinnost a bezpečnost. Generika musejí splnit podmínku farmaceutické a terapeutické ekvivalence vůči přípravku, k němuž se vztahují (tzv. referenční přípravek /RP/). Součástí schvalovacího procesu nového generika je i posouzení jeho stability a výrobního procesu, především dodržování správné výrobní praxe (GMP).

   

Nikoliv stejné, ale ekvivalentní

Termín „farmaceutická ekvivalence“ znamená, že generikum obsahuje stejnou léčivou látku ve stejné dávce jako RP a shoduje se s ním ve způsobu podání, disolučním profilu, rozpadavosti, acidorezistenci, řízeném uvolňování léčivé látky a dalších charakteristikách lékové formy. Generikum se od RP může se lišit množstvím či druhem pomocných látek, přičemž nejčastěji se mění korigencia a konzervační látky.

Pro průkaz „terapeutické ekvivalence“ se nejčastěji využívají tzv. studie bioekvivalence. Tento termín bývá odbornou veřejností někdy nesprávně interpretován – nejedná se o studii účinnosti, ale o hodnocení vlastností lékové formy při podání do organismu. Studie spočívá v porovnání farmakokinetických parametrů charakterizujících biologickou dostupnost léčivé látky. U dobrovolníků se stanovuje maximální plazmatická koncentrace léčiva (cmax), čas do jejího dosažení (tmax) a z několika měření plazmatické koncentrace v čase se dále vypočítá plocha pod křivkou (AUC), která nejlépe vypovídá o celkové expozici léčivu.

Dva přípravky jsou považovány za bioekvivalentní, pokud rychlost a rozsah absorpce léčivé látky nejsou významně odlišné. Křivky jejich plazmatických koncentrací se tedy v podstatě mají překrývat (90% interval spolehlivosti [CI] pro AUC a cmax by měl být v rozmezí 80–125 %). Pro léčiva s úzkým terapeutickým rozmezím, mezi něž patří i mnohá protinádorová léčiva, platí ještě užší rozmezí pro shodu: 90–111,1 %.

V případě léčiv podávaných formou parenterálních roztoků v organismu k absorpci nedochází a studie bioekvivalence běžně požadovány nejsou. Podmínkou je, aby generikum mělo stejný obsah stejných pomocných látek jako RP. Pokud je složení pomocných látek odlišné, musí být bioekvivalence experimentálně prokázána z důvodu možné interakce mezi pomocnými látkami a léčivou látkou.1, 2

   

Silní a slabší lékoví regulátoři

Tyto principy jsou obecně platné pro země, které se řídí pokyny Mezinárodní komise pro harmonizaci (ICH). Evropská unie, Spojené státy americké, Kanada a Japonsko prostřednictvím svých lékových agentur uplatňují robustní regulace v oblasti výroby a schvalování léčivých přípravků včetně generik. To se odráží, jak ukázalo několik nezávislých studií, v dobré kvalitě a bezpečnosti léčiv používaných v těchto regionech.3 Na druhou stranu se v odborné literatuře a na konferencích stále můžeme setkat se zprávami o nevalné kvalitě léčivých přípravků, často právě generických.

Jak to bylo s docetaxelem?

Připomeňme například práci francouzských analytických chemiků publikovanou v roce 2008 v časopisu Current Medical Research and Opinion, která vyvolala bouřlivou odezvu. Výzkumníci se v ní zaměřili na kvalitu generik s obsahem docetaxelu. Měřili v nich obsah léčivé látky i nečistot a hodnoty porovnali s originálem a požadavky amerického lékopisu. Výsledky analýz byly tristní: 21 z 31 testovaných generik obsahovalo < 90 % deklarovaného množství léčiva, a 11 dokonce < 80 %. Významně vyšší než povolený obsah nečistot byl naměřen u 23 přípravků.4

Tuto studii je ovšem potřeba interpretovat s vědomím, že přípravky, které byly analyzovány, pocházely ze zemí jako Argentina, Maroko, Pákistán, Egypt či Filipíny. V rozvíjejících se zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky se vedle hospodářství a životní úrovně obyvatel teprve rozvíjejí také lékové regulace. Bohužel tyto státy v dané době ještě nedovedly účinně zamezit tomu, aby na jejich trhy pronikaly nekvalitní přípravky. Analýza naopak nezkoumala produkci pro evropský či americký trh (generika docetaxelu v té době ještě nebyla dostupná), a tak její výsledky není možné vztáhnout na generika obecně.

Proč vůbec existují rozdíly v kvalitě přípravků?

Důvod existence nekvalitních generických onkologických léčiv popsali Yang et al. v roce 2016 v časopisu Lancet Oncology.5, 6 Problematiku ilustrovali na příkladu Indie, která je známým velkoproducentem léčivých látek i léčivých přípravků pro celosvětový trh. V Indii působí výrobci, jejichž léčivé látky i přípravky jsou kvalitní, splňují mezinárodních standardy a nároky přísných lékových regulací amerického Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) nebo Evropské lékové agentury (EMA).

V zemi však působí také lokální výrobci, kteří se zaměřují na produkci pro okolní státy s nízkou úrovní lékových regulací. Ti se snaží o minimalizaci veškerých nákladů, a kvalita jejich produkce proto může být problematická. V minulosti jejich přípravky „omylem“ použité na indickém trhu způsobily tragédie – několik žen například zemřelo po banálním chirurgickém výkonu kvůli kontaminaci antibiotika jedem na hubení hlodavců.3 Přípravky těchto nízkonákladových výrobců ovšem nemají šanci dostat se legální cestou na trhy v Evropské unii či USA. Je to však možné cestou padělků, proto se v posledních letech tak zpřísnila evropská protipadělková opatření.

   

Nekvalitní léčivé přípravky jsou v EU vzácné

Případy nekvalitních léčivých přípravků (originálů i generik) existují, ale díky robustním lékovým regulacím a aktivním kontrolním orgánům jsou v zemích Evropské unie ojedinělé. Čeští onkologové a pacienti s nádorovými onemocněními se používání dostupných generik nemusejí obávat – jsou stejně kvalitní, bezpečná a účinná jako jakékoliv jiné u nás používané léčivé přípravky a jsou ekvivalentní vůči svým referenčním, nejčastěji originálním přípravkům.

   

(jam)

Zdroje:
1. SÚKL. Generické léčivé přípravky. Farmakoterapeutické informace 2012; 1: 2–4. Dostupné na: www.sukl.cz/file/70767_1_1
2. Urbánek K. Generické léky: teorie a praxe. Klinická farmakologie a farmacie 2019; 33 (3): 5–10.
3. Beishon M. Generic drugs that we can trust. Cancerworld Archive, 2015 Mar 1. Dostupné na: https://archive.cancerworld.net/systems-services/generic-cancer-drugs-that-we-can-trust/
4. Vial J., Cohen M., Sassiat P., Thiébaut D. Pharmaceutical quality of docetaxel generics versus originator drug product: a comparative analysis. Curr Med Res Opin 2008; 24 (7): 2019–2033, doi: 10.1185/03007990802207874.
5. Yang T. Y., Nagai S., Chen B. K. et al. Generic oncology drugs: are they all safe? Lancet Oncol 2016; 17 (11): e493–e501, doi: 10.1016/S1470-2045(16)30384-9.
6. Bennett C. L., Nagai S., Yang T. Y. et al. Generic drugs in oncology – author’s reply. Lancet Oncol 2017; 18 (2): e64, doi: 10.1016/S1470-2045(17)30016-5.



Štítky
Dětská onkologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#