#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak zbavit české pacienty migrény?

2. 11. 2020

Bolest hlavy patří k nejčastějším stížnostem českých pacientů. Přitom jenom migrénou trpí kolem 10 % české populace, není tedy divu, pokud se po přičtení ostatních příčin (zejména tenzní bolesti hlavy) dostaneme k několika desítkám procent. Ne každá bolest hlavy si přitom zaslouží stejnou pozornost a péči.

Ke spádovému lékaři, nebo do specializovaného centra?

V České republice funguje síť specializovaných center zaměřených na diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, především migrény. Některé pacienty je zcela namístě do takového centra doporučit, jiným plně stačí péče spádového neurologa nebo praktického lékaře. Je zbytečné, aby se mírné bolesti hlavy věnoval neurolog, pokud je příčinou každodenní přepracování a bolest odezní sama. Na druhou stranu by měl být každý, kdo trpí skutečnou migrénou, v péči specialisty. S jeho pomocí by měl dosáhnout stavu, kdy ví nejen jak si ulevit od bolesti, ale také jak jí předcházet. O tom, do které z těchto skupin daného pacienta zařadit, by ovšem samozřejmě měl rozhodovat lékař.

Pokud neurolog po vyšetření dojde k závěru, že se jedná o primární bolest hlavy, je zcela kompetentní vést léčbu takového pacienta sám. Na specializované centrum by se měl obracet především s případy:

  • kdy se nedaří najít efektivní a tolerovanou profylaktickou léčbu;
  • kdy se jedná o více typů primárních bolestí hlavy najednou;
  • nadužívání akutní léčby;
  • jinak komplikovanými či neobvyklými.

Kvalitní dokumentace – půl zdraví

K efektivní a rychlé spolupráci může spádový lékař přispět tím, že dodá centru spolu s pacientem kvalitní dokumentaci. Co by měla obsahovat?

  1. osobní anamnézu, komorbidity a jejich léčbu;
  2. anamnézu bolestí hlavy, vývoj onemocnění v posledních letech;
  3. popis ataky, prokazující splněná kritéria IHS (International Headache Society) pro diagnózu migrény;
  4. frekvenci atak za posledního půl roku;
  5. informaci o aktuální akutní léčbě (efekt triptanů) a spotřebě léků na bolesti hlavy;
  6. informaci o dosavadní profylaktické léčbě;
  7. výsledek CT nebo NMR mozku v posledních 12 měsících.

Informace o profylaktické léčbě musejí být uvedeny způsobem, který je dostatečně prokazatelný z hlediska efektu jak pro lékaře centra, tak pro zdravotní pojišťovny. Příklad správně uvedené léčby:

  • Propranolol … nemůže užívat pro trvající hypotenzi.
  • Valproát 1-0-1 … 2015/03−11 … intolerance, ospalost, GIT obtíže.
  • Topiramát 1-0-1 … 2016/01–2018/04 … zpočátku efekt, poté bez.

Sdělením těchto údajů se výrazně zjednodušuje diagnostický proces a pacient může dříve dostat léčbu, kterou potřebuje.

Mohou centra něco, co neurolog nemůže?

Specializované centrum je pro pacienty cestou jak získat biologickou léčbu a dosáhnout dlouhodobé remise. Neexistuje zde však garance, že všichni pacienti, kteří by si tuto terapii přáli nebo by z ní profitovali, dosáhnou úhrady a budou ji moci skutečně dostat. Schválení léčby probíhá individuálně na úrovní zdravotní pojišťovny a centrum může po schválení léčbu poskytovat, ale v případě zamítnutí musí hledat jiné cesty.

Pacienti, jimž byla léčba schválena, se v centru naučí samoaplikovat injekce a zde jsou také sledováni. I v případě, že jim je biologická léčba zamítnuta, však mohou trvale přejít do péče centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy. A naopak je možná konziliární léčba, při které lékař centra vyšetří pacienta nárazově a vyjádří se ohledně dalšího postupu, ale vrací ho do péče odesílajícího lékaře.

Je biologická léčba klíčem k úspěchu?

Biologická léčba migrény představuje relativně novou možnost a prozatím o ní máme omezené informace. Už víme, že je efektivní u dobře indikovaných případů, naopak prozatím nemáme dostatek informací o pacientech, kteří byli ze studií vyloučeni – samozřejmě se jedná o těhotné a kojící ženy, ale i o osoby trpící vážným kardiovaskulárním onemocněním. Pro některé pacienty tedy skutečně není vhodná a jiní ji nepotřebují – dokážeme je efektivně zaléčit jinými metodami.

Pro pacienty i lékaře by měla specializovaná centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy znamenat možnost, kterou zvolí místo rezignace na hledání dalších léčebných modalit. Pacienti bohužel rezignují celkem běžně, což má pochopitelně velký vliv na kvalitu jejich života.

(pez)

Zdroj: Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Czech Headache Society, 2020. Dostupné na: www.czech-hs.cz/odborna-verejnost/centra-bolesti-hlavy



Štítky
Gynekologie a porodnictví Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Psychologie Algeziologie
Nejnovější kurzy
Nová éra v léčbě migrény
Autoři: MUDr. Eva Medová, MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#