#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Liposomální ozonizovaný olej v léčbě očních infekcí

24. 3. 2023

Liposomální ozonizovaný olej je nové oční antiseptikum s antibakteriálními, protizánětlivými a regeneračními vlastnostmi, díky nimž je vhodný pro prevenci a léčbu očních infekcí a jako adjuvans při hojení ran. Španělští autoři publikovali v červnu 2022 přehled, který shrnuje poznatky týkající se mechanismu účinku a výsledků preklinických a klinických studií s ozonizovaným olejem v léčbě očních infekcí a při regeneraci očního povrchu. Osvětluje také přínos ozonizovaného oleje v porovnání s konvenčními antiseptiky, jako jsou jod-povidon a chlorhexidin.

Úvod

U očních infekcí a traumat se obvykle používají různé prostředky pro léčbu a prevenci infekcí a podporu reepitelizace. Nadměrné používání antibiotik však vyústilo v rozvoj multirezistentních bakteriálních kmenů a vznikla potřeba nových antimikrobiálních léků s jiným mechanismem účinku. Liposomální ozonizovaný olej je první oční antiseptikum na bázi ozonu pro prevenci a léčbu očních infekcí. 

Autoři citované práce provedli průzkum literatury v databázích PubMed, Medline, Web of Science a Cochrane Library a vyhledali studie publikované do června 2021. Na základě klíčových slov identifikovali práce věnované použití ozonizovaného oleje u očních infekcí. Vybrali 25 z nich a sestavili přehled týkající se složení, mechanismu účinku, regeneračních vlastností, účinnosti a bezpečnosti preparátů s ozonizovaným olejem na základě výsledků preklinických a klinických studií se zaměřením na oční infekce.

Složení a mechanismus účinku

Liposomální ozonizovaný olej se vyrábí chemickou reakcí z plynného ozonu za vzniku ozonidů po navázání na mastné kyseliny. Protože ozonizovaný slunečnicový olej dráždí rohovku, je zapouzdřen do vrstvy liposomů ze sójových fosfolipidů. Liposomy se po aplikaci naváží na povrch patogenu a uvolní ozonidy, které penetrují do nitra mikroorganismu, kde po hydrolýze vytvářejí lipidové peroxidy a reaktivní formy kyslíku. Ty narušují membránové proteiny, lipidy, enzymy a DNA/RNA patogenu a vedou k jeho zničení. Působí na bakterie, viry i houbové mikroorganismy. Ozon je molekula, která je přirozenou součástí imunitního systému. Kromě ničení patogenů má také signalizační funkci a zesiluje imunitní odpověď zvýšením množství nukleárního faktoru kappa B (NF-κB), tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) a interleukinu 6 (IL-6).

Preklinické studie

Antimikrobiální a regenerační účinky liposomálního ozonizovaného oleje byly prokázány v 6 preklinických a 5 klinických studiích. Preklinické studie doložily jeho antiseptické a regenerační účinky na korneální a konjunktivální tkáň. V terapeutických dávkách nevykázal toxicitu na epitelové buňky v in vitro studii s lidským korneálním epitelem. Po 3 dnech vedl k buněčné proliferaci v porovnání s kontrolami. Absenci toxických účinků prokázal i ve studiích in vivo.

Klinické studie

U nemocných s komplikovanými chorobami rohovky liposomální ozonizovaný olej napomohl ke zhojení rohovkových vředů a zmírnění keratitidy během 10 dnů. U pacientů se zánětlivými a infekčními očními chorobami zmírnil a téměř zcela eliminoval projevy vernální, granulomatózní, a dokonce i adenovirové konjunktivitidy. Svoji účinnost prokázal také při redukci oční mikroflóry v předoperační profylaxi.

Aplikace liposomálního ozonizovaného oleje vedla k podobným nebo lepším výsledkům než konvenční antiseptika a antibiotika. Liposomální ozonizovaný olej vykázal široké antimikrobiální spektrum a nízký výskyt nežádoucích příhod. Byl dobře tolerován na rohovce i spojivce a klinické studie potvrdily jeho dobrý bezpečnostní profil a biokompatibilitu na očním povrchu.

Závěr

Liposomální ozonizovaný olej má antiseptické a regenerační činky na korneální a konjunktivální tkáň. Prokázal účinnost a dobrý bezpečnostní profil u očních infekcí a lze ho považovat za vhodnou podpůrnou strategii v léčbě těchto onemocnění při samostatném podávání nebo v kombinaci s dalšími antimikrobiálními přípravky.

(zza)

Zdroj: Pérez-Santonja J. J., Güell J. L., Gris O. et al. Liposomal ozonated oil in ocular infections: a review of preclinical and clinical studies, focusing on its antiseptic and regenerative properties. Clin Ophthalmol 2022 Jun 14; 16: 1953−1962, doi: 10.2147/OPTH.S360929.



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#