#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užívání probiotik při porodu císařským řezem normalizuje mikrobiotu dítěte

13. 11. 2019

Podle současných poznatků dochází k přenosu mateřské mikrobioty na dítě již během těhotenství prostřednictvím placenty, nejmasivnější kolonizace pak nastává během porodu. U dětí narozených sekcí je ovšem třeba napravit mimo jiné střevní dysbiózu, k čemuž mohou efektivně napomoci probiotické bakterie.

Způsob porodu a jeho vliv na vývoj střevní mikroflóry

Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím vývoj střevního mikroprostředí u dítěte je jednoznačně způsob porodu. Během porodu dochází k nejintenzivnější bakteriální kolonizaci dětského střeva, a způsob jeho vedení je tedy rozhodující z hlediska toho, kterými mikroorganismy bude střevo kolonizováno.

Přirozený porod

Při přirozeném porodu je dítě kolonizováno vaginální mikrobiotou matky (Lactobacillus). Dochází tak k založení přirozené střevní mikrobioty a k normálnímu vývoji imunitního systému dítěte.

Porod císařským řezem

Počet porodů císařským řezem se každoročně zvyšuje. Lékaři však obecně doporučují tuto porodnickou operaci jen v opravdu nutných případech. Při porodu císařským řezem dochází ke kolonizaci střevního traktu bakteriemi kůže a kmeny pocházejícími z nemocničního prostředí (např. Staphylococcus). Je založena abnormální střevní mikrobiota dítěte a tím pádem se zvyšuje riziko atopických onemocnění, astmatu, alergické rýmy, obezity, diabetu 1. typu či celiakie. U dětí narozených císařským řezem bylo zjištěno, že mají výrazně snížený počet bakterií rodu Lactobacillus.

Vývoj střevní mikrobioty však nezávisí pouze na způsobu porodu, ale i na ostatních faktorech s porodem souvisejících. Ke zcela odlišnému vývoji bude docházet především u předčasně narozených dětí. Ty ještě nejsou schopny účinné obrany proti patogenům a jsou náchylnější k nejrůznějším nemocem. Jsou proto zároveň udržovány ve sterilním prostředí a dochází u nich zpravidla k opožděné bakteriální kolonizaci.

Význam probiotik při porodu sekcí

Nové důkazy ukazují, že probiotické bakterie mohou rychle napravit střevní dysbiózu u dětí narozených císařským řezem. Po 2 týdnech podávání Lactobacillus reuteri Protectis byl podíl bifidobakterií ve stolici dětí narozených sekcí podobný jako u dětí, u nichž porod proběhl přirozenou cestou.

Užívání probiotických bakterií je rovněž doporučováno matkám při plánovaném porodu císařským řezem nebo po antibiotické léčbě.

(gpl)

Zdroje:
1. Janáková A., Boženský J. Probiotika pro prvních 1000 dnů života. 77. kongres pro lékárníky a farmaceutické asistenty, Plzeň, 8. 3. 2019.
2. Pro spokojené bříško od úplného počátku. Probiotické přípravky BioGaia. Ewopharma, 2019.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#