#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak vnímají léčbu ITP romiplostimem samotní pacienti?

15. 4. 2024

Romiplostim patří společně s eltrombopagem a avatrombopagem mezi agonisty trombopoetinových receptorů (TPO-RA) používané ve 2. linii léčby imunitní trombocytopenie (ITP). Jeho účinek a bezpečnost jsou potvrzené řadou studií, jak ale jeho užívání vnímají pacienti a nakolik zlepšuje kvalitu života? Na to se zaměřil přehledový článek autorů z americké Baylor College of Medicine.

Látky ze skupiny TPO-RA a jejich základní odlišnosti

V případě potřeby zahájení 2. linie léčby ITP může ošetřující lékař vybírat mimo jiné ze 3 látek ze skupiny TPO-RA: 
Romiplostim je Fc-peptidový fúzní protein, který se podává 1× týdně subkutánní cestou. Zpočátku je nutná titrace dávky, při které by měl být hladina trombocytů kontrolována každý týden. Eltrombopag je nepeptidová molekula užívaná perorálně každý den, to samé platí o avatrombopagu.

Zatímco u eltrombopagu jsou nutná dietní omezení a je zde riziko elevace jaterních testů, u avatrombopagu tomu tak není. Dietní omezení je zaměřeno na interakci eltrombopagu s polyvalentními kationty, což snižuje jeho vstřebávání. Z toho důvodu by se měl užít nejméně 2 hodiny před konzumací nebo nejméně 4 hodiny po konzumaci mléčných výrobků, potravin obsahujících kalcium, antacid či potravinových doplňků s polyvalentními kationty (Ca, Al, Fe, Mg, Se, Zn...). Avatrombopag je aktuálně indikovaný pouze u dospělých.

Tyto základní rozdíly mezi jednotlivými TPO-RA je vhodné vzít v úvahu při výběru léčiva, seznámit s nimi pacienta a zjistit jeho preference. Volba vhodného přípravku může ovlivnit jeho adherenci k léčbě a kvalitu života.

Kvalita života při léčbě ITP

Kvalita života související se zdravím (HRQoL) je u pacientů s ITP obecně nižší oproti zdravé populaci, a to jak u dospělých, tak u dětí. V případě dětí jsou nemocí ovlivněny rovněž pečující osoby.

Podle dostupných dat se HRQoL s užíváním romiplostimu u dětí významně nezvýšila, ovšem snížila se zátěž pečující osoby. Předpokládá se, že zatímco pečující osoba vnímá spíše snížení strachu z krvácení díky terapeutickému efektu a zvýšení počtu trombocytů, u dětí jsou limitující další faktory jako návštěvy lékaře či odběry krve.

U dospělých obecně s terapií ITP dochází ke zlepšení HRQoL. Pro specifičtější data se užívá dotazník ITP-PAQ (Immune Thrombocytopenia Purpura Patient Assessment Questionnaire), který hodnotí fyzické zdraví, symptomy včetně krvácení, únavu, útrapy, aktivitu, strach, emoční a psychické zdraví, ženské reprodukční zdraví, sociální aktivitu a kvalitu života obecně.

Ve 2 placebem kontrolovaných studiích došlo u pacientů užívajících romiplostim ke zlepšení v celkem 7 kategoriích: symptomy, útrapy, strach, aktivita, psychické zdraví, sociální aktivita a menstruační symptomy u žen. V ostatních kategoriích nebyly rozdíly mezi placebovou a romiplostimovou skupinou signifikantní. U jiné studie porovnávající romiplostim a standardní péči (SOC) došlo také ke zlepšení 7 parametrů: symptomy, útrapy, aktivita, psychické zdraví, strach, sociální aktivita a kvalita života obecně.

Závěr

Nasazení romiplostimu může zlepšit kvalitu života nemocného s ITP hned v několika aspektech. Nicméně při výběru léku 2. linie je třeba dbát na pacientovy preference a seznámit ho se všemi možnostmi.

(jala)

Zdroj: Gilbert M. M., Grimes A. B., Kim T. O., Despotovic J. M. Romiplostim for the treatment of immune thrombocytopenia: spotlight on patient acceptability and ease of use. Patient Prefer Adherence 2020 Jul 22; 14: 1237−1250, doi: 10.2147/PPA.S192481.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#