#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt romiplostimu u rezistentní ITP s možností udržení odpovědi i bez léčby – kazuistika

25. 10. 2022

V kazuistice ze Spojených států amerických se setkáváme se zcela ideální léčebnou odpovědí na romiplostim u pacientky s rezistentní imunitní trombocytopenií (ITP). Po několika letech úspěšné terapie mohlo být léčivo dokonce postupně vysazeno, přičemž terapeutická odpověď byla nadále zachována.

Úvod

Primární imunitní trombocytopenie je provázená nízkým počtem krevních destiček a zvýšenou tendencí ke krvácení. Destrukce krevních destiček spojená s jejich nízkou produkcí, tedy procesy zprostředkované autoprotilátkami, je dnes u většiny pacientů ovlivnitelná ať již 1. linií léčby zahrnující kortikosteroidy či intravenózní imunoglobuliny (IVIG) nebo – u pacientů s nedostatečnou odpovědí – další linií, jež zahrnuje také agonisty receptoru pro trombopoetin (TPO-RA), například romiplostim. Tato léčiva jsou schopná dosáhnout setrvalé dlouhotrvající terapeutické odpovědi bez klinicky významnějších nežádoucích účinků.

Popis případu

44letá žena byla sledována pro refrakterní ITP. Pacientka byla vstupně v roce 2004 vyšetřena pro kožní purpuru a menoragii. V krevním obrazu byla přítomná izolovaná trombocytopenie (7 × 109/l). V prvním roce od stanovení diagnózy ITP byla její odpověď na různé typy terapie povětšinou přechodná. Postupně dostávala vysoké dávky dexamethasonu, IVIG, rituximab a podstoupila také splenektomii.

Romiplostim byl u ženy nasazen v rámci klinické studie v srpnu 2005, a to v dávce 7 μg/kg/týden, kterou dostávala v následujících cca 50 týdnech. Následně byla dávka snížena, což pacientka dobře snášela. V roce 2007 se dostala na dávku 3 μg/kg/týden a takto byla léčena po dobu dalších 2 let v rámci pokračující fáze klinické studie. Vzhledem k dobré setrvalé odpovědi na léčbu jí hematolog v roce 2010 začal prodlužovat interval podávání romiplostimu a poslední dávku dostala v říjnu 2010. Počet krevních destiček se u pacientky i bez další léčby pohybuje nad 150 × 109/l.

Závěr

Tato kazuistika, publikovaná již v roce 2012, potvrdila velmi dobrý efekt romiplostimu u pacientky s rezistentní ITP a víceméně vyčerpanými předchozími léčebnými možnostmi. Zároveň ukázala, že romiplostim nabízí i u takto komplikovaných a předléčených pacientů šanci nejen na dosažení uspokojivé odpovědi, ale perspektivně též možnost kompletního vysazení léčby, což znamená zcela novou kapitolu éry léčby chronické a často rezistentní formy ITP.

(eza)

Zdroj: Baxley A. A., George J. N., Terrell D. et al. A case report of long-term complete remission following cessation of romiplostim dosing in a previously severe ITP patient. ASCO Annual Meeting 2012, abstract e17001. J Clin Oncol 2012; 30 (15_suppl.): e17001.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#