#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kompresivní terapie v léčbě ran: Které pomůcky vybrat a jak s nimi správně pracovat?

7. 12. 2021

Pokud se pacient potýká s chronickou ránou, je třeba podpořit její hojení správnou kompresivní terapií. Hlavním cílem je zmírnění otoků a zlepšení žilního průtoku v organismu. Kompresí, kterou přikládáme ihned ráno, před pohybem, bráníme hromadění krve v dolních končetinách. Ale pozor! Musí být provedena správnou technikou.

Kompresivní punčochy nebo elastické bandáže

Správný tlak žilní stěny brání hromadění krve, zlepšuje její návrat zpět ke srdečnímu svalu a zmírňuje otoky dolních končetin. Kompresivní pomůcky je třeba přiložit vždy v ranních hodinách − dříve než pacient udělá první kroky. Volíme mezi kompresivními punčochami a elastickou bandáží. 

Kompresivní punčochy jsou výrobcem navrženy tak, aby poskytovaly adekvátní oporu žilnímu oběhu, komprese je proto odstupňována. Nejsilnější podpora bývá v oblasti kotníků a postupně klesá směrem ke kolenům. Mechanismus komprese využívá činnosti lýtkových svalů. Na trhu je mnoho variant − liší se materiálem, pružností nebo rozměry punčoch. Tento typ kompenzační pomůcky předepisuje lékař na poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku, kterou pacientovi vydají zdravotnické potřeby. Dolní končetiny je nezbytné správně změřit krejčovským metrem podle přiloženého schématu na poukazu, a to ráno před pohybem pacienta. Tím zajistíme vhodnou velikost a následně i samotnou kompresi. Většinou kompresivní punčochy volíme u pacientů bez poškození integrity kůže. Pro méně mobilní osoby může být problém pomůcku nasadit, proto sada obsahuje hladký návlek, s jehož pomocí je přiložení punčoch snazší. Na noc je vhodné je sejmout. 

Elastické bandáže využíváme zejména u pacientů s kožními defekty. Rána není nijak ohrožena nadměrným tlakem. Pacienti často nejsou schopni kontinuálně po celý den vydržet tlak komprese z důvodu bolesti rány a jejího blízkého okolí. V tomto případě je možné s kompresí přes den manipulovat a bandáže dle potřeby uvolnit.

Dlouhotažná a krátkotažná obinadla

Při hojení chronických ran používáme obinadla krátkotažná. Ta zajišťují správný tlak na žilní systém, a podporují tak i činnost hlubokého žilního oběhu. Poskytují tažnost 60−90 %. Po jejich přiložení je vyvinut nízký klidový tlak a vysoký tlak při pohybu pacienta, čímž podporují hojení defektu. Nepruží a jsou ideální také pro imobilní pacienty. Lze je používat opakovaně a prát do 60 °C. 

Dlouhotažná obinadla zajišťují tažnost nad 100 %. Vyvíjejí vysoký klidový tlak a nízký tlak pracovní. Nejsou proto vhodná při léčbě kožních defektů nebo pro imobilní pacienty. 

Technika a zásady přiložení bandáží

  • Bandáž je třeba přikládat již v ranních hodinách, než pacient zatíží oběhový systém do distálních částí. Pokud i tak musí pohyb provést před přiložením bandáže, před jejím dodatečném přiložením bude mít končetiny ve vodorovné poloze 20 minut, kdy dojde ke snížení průtoku krve žilním systémem.
  • Bandáž přikládáme již od prstů dolních končetin.
  • Zcela nepřípustná je aplikace až v místech kotníků či nártů.
  • Dle nutnosti zakončujeme pod kolenem nebo v oblasti třísel.
  • Zvolíme odpovídající počet kusů obinadel podle tělesné konstituce pacienta.
  • Provádíme techniku klasového nebo hoblinového obvazu.
  • Přiložená komprese nesmí pacienta škrtit.

Lokální ošetření rány před kompresí

Nespočet studií potvrdil, že hojení je snazší a rychlejší s kompresivní terapií. Před její aplikací musíme ošetřit samotný defekt terapií indikovanou lékařem. Ideální je použití vlhkého hojení, kdy jsou v ráně kontinuálně udržovány stálé prostředí i teplota nutné pro granulaci a epitelizaci. 

Provedeme débridement rány, ošetříme okraje a okolí defektu, přiložíme indikované primární krytí, které fixujeme sekundárním krytím. Následně přiložíme kompresivní terapii. 

Mezi výhody vlhkého hojení patří nižší frekvence převazů, lepší stav spodiny rány, zkrácení délky léčby, zmírnění bolestivosti při převazu a také snížení finančních nákladů na zdravotnický materiál. 

(kaše)

Zdroje:
1. What is compression therapy?. Dostupné na: www.veinforum.org/patients/what-is-vein-disease/what-is-compression-therapy
2. Kompresivní terapie. Dostupné na: www.lecbarany.cz/kompresivni-terapie



Štítky
Dermatologie Dětská chirurgie Diabetologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#