#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení efektivity suberabsorpčního krytí z pohledu lékařů a pacientů

5. 10. 2022

V Journal of Wound Care byly publikovány výsledky observační studie zabývající se přínosy superabsorpčního krytí Resposorb Super v terapii akutních a chronických ran s vyšší mírou exsudace.

Metodika a průběh studie

Otevřená observační multicentrická studie hodnotila různé parametry superabsorpčního polymerového krytí v péči o rány akutního i chronického charakteru se střední až vyšší intenzitou exsudace u pacientů s různými typy kožních defektů. Hlavním cílem bylo hodnocení absorpčních vlastností daného krytí, které probíhalo po dobu 2 týdnů. Lékaři zaznamenávali subjektivní hodnocení stavu exsudace a dopady terapie na okolí rány. Dále sledovali stav lůžka rány, trajektorii hojení a intenzitu bolesti. Součástí studie bylo i hodnocení superabsorpčního polymerového krytí z pohledu pacientů.

Výsledky

Superabsorpční polymerové krytí získalo při posuzování absorpčních vlastností hodnocení velmi dobré v 83 % případů, jako dobré bylo hodnoceno u 13 % pacientů. Lékaři zapojení do studie uvedli, že by s aplikací tohoto typu krytí u svých pacientů pokračovali i po skončení studie. Superabsorpční krytí podpořilo kvalitní hojení ran a přispělo k menšímu poškození okolí rány. Při hodnocení bolesti byla pozorována menší bolestivost. Pacienti oceňovali zejména přizpůsobivost a komfort, které jim superabsorpční polymerové krytí poskytuje. Tyto vlastnosti se pozitivně promítly také do kvality jejich života.

Subanalýza nákladů ukázala, že ve srovnání s dalšími běžně používanými způsoby krytí je aplikace superabsorpčního polymerového krytí méně finančně nákladná. Snížení nákladů souvisí zejména s frekvencí převazů ran a časem zdravotníků, kteří se převazům musí věnovat. U sledované skupiny 10 pacientů se celkové náklady na péči o ránu snížily o 47 %.

Nákladovou efektivitu superabsorpčního krytí potvrzuje rovněž mezinárodní studie z roku 2020, která uvádí, že toto krytí přináší ve srovnání se standardním krytím úsporu průměrně 222 liber za půlroční péči o 1 pacienta se středně až vysoce exsudativními bércovými vředy. S použitím superabsorpčního krytí se podle výsledků této studie pojí rovněž vyšší míra hojení ran.

Shrnutí a závěr

Obě prezentované práce dokládají, že superabsorpční polymerové krytí je velmi efektivním způsobem péče o rány se střední i vyšší mírou exsudace. Krytí má pozitivní dopady jak na průběh hojení ran, tak na kvalitu kůže v okolí rány a intenzitu bolesti. Jeho předností je rovněž menší finanční zátěž ve srovnání se standardními, běžně užívanými typy krytí.

(pak)

Zdroje:
1. Barrett S., Callaghan R., Chadwick P. et al. An observational study of a superabsorbent polymer dressing evaluated by clinicians and patients. J Wound Care 2018; 27 (2): 91–100, doi: 10.12968/jowc.2018.27.2.91. 
2. Veličković V. M., Chadwick P., Rippon M. G. et al. Cost-effectiveness of superabsorbent wound dressing versus standard of care in patients with moderate-to-highly exuding leg ulcers. J Wound Care 2020; 29 (4): 235–246, doi: 10.12968/jowc.2020.29.4.235.



Štítky
Dermatologie Diabetologie Chirurgie plastická Chirurgie všeobecná Intenzivní medicína Interní lékařství Dětská chirurgie Chirurgie cévní Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#