#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metamizol v terapii bolesti v ambulanci praktického lékaře i pediatra

30. 3. 2023

Metamizol představuje pyrazolové analgetikum-antipyretikum se spasmolytickým účinkem, které je indikované k terapii posttraumatických nebo pooperačních bolestí, viscerálních kolik, nádorových bolestí a vysoké horečky nereflektující na jinou léčbu. Výhodou léčiva je dobrá snášenlivost bez závažných nežádoucích účinků na gastrointestinální systém, absence vlivu na agregaci trombocytů a možnost použití u dospělých i dětí všech věkových kategorií.

Mechanismus působení

Podobně jako u jiných analgetik nebyl ani u metamizolu dosud plně objasněn mechanismus účinku. Po perorálním podání je hydrolyzován na účinné metabolity. Vede k inhibici cyklooxygenázy (COX-1 a COX-2) a možná je i interakce s kanabinoidními receptory (CB1).

Indikace a účinnost

Metamizol je indikovaný v terapii akutní silné pooperační a poúrazové bolesti, bolestivých kolik, nádorové bolesti, jiné akutní či chronické silné bolesti, pokud je jiná léčba kontraindikována, a vysoké horečky, která neodpovídá na jinou léčbu.

V rámci Oxfordské ligy analgetik (The Oxford League Table of Analgesic Efficiacy) zaujímá metamizol v analgetické terapii přední příčky. Léčiva jsou v žebříčku seřazena podle hodnoty NNT (number needed to treat) − tento parametr značí počet pacientů, kterým je potřeba dát určitou dávku léčiva, aby alespoň u 1 z nich došlo během 4–5 hodin k 50% zmírnění bolesti. Čím nižší je tato hodnota, tím větší je pravděpodobnost účinku léčiva. Metamizol v dávce 500 mg patří do první třetiny žebříčku s NNT 2,4 a v dávce 1000 mg obsazuje přední příčku spolu s etorikoxibem s hodnotou NNT 1,6.

Lékové formy a dávkování

Metamizol je dostupný ve dvou lékových formách, a to jako tablety (500 mg) a perorální kapky s malinovou příchutí (20, 50 a 100 ml), přičemž 1 ml léku (20 kapek) odpovídá 500 mg účinné látky. Je vhodný pro děti všech věkových kategorií, dospívající i dospělé. Jednotlivá dávka činí 500 mg, krátkodobě lze užívat až 8 tablet denně (4 g). U dětí je třeba dodržet dávkování dle tělesné hmotnosti: jednotlivá dávka odpovídá 4 kapkám na 10 kg, denní dávka 16 kapkám na 10 kg. Délka léčby závisí na typu a závažnosti onemocnění. Při dlouhodobém podávání je třeba pravidelně monitorovat krevní obraz, včetně diferenciálního počtu leukocytů.

Možnosti kombinované terapie

K dosažení optimálního analgetického účinku je metamizol možné kombinovat s dalšími analgetiky a koanalgetiky. Krátkodobě je možné souběžné podávání s nesteroidními antiflogistiky (NSA), kdy lze využít aditivní efekt, a s paracetamolem. Účinná je kombinace metamizolu se silnými a slabými opioidními analgetiky, možná je také kombinace s gabapentinoidy a některými třídami antidepresiv (tricyklická, SSRI, atypická).

Z důvodu lékových interakcí se metamizol nemá podávat současně s chlorpromazinem pro možný rozvoj hypotermie, s methotrexátem z důvodu zvýšení rizika poruchy krvetvorby a s cyklosporinem kvůli poklesu jeho hladiny.

Bezpečnostní profil

Obecně se jedná o bezpečný lék s dobrou snášenlivostí. V porovnání s NSA a opioidy je velkou výhodou metamizolu nižší výskyt nežádoucích účinků, zejména gastrointestinálních. Hlavní nežádoucí účinky metamizolu souvisejí s hypersenzitivními reakcemi (anafylaktická reakce, kožní reakce, hypoteční reakce) a hematologickými riziky, z nichž nejobávanější je agranulocytóza. Vyskytují se však velmi vzácně − v Česku dokonce zatím od registrace léku nebyl hlášen žádný případ agranulocytózy, a to přes spotřebu 10 milionů definovaných denních dávek přípravků s obsahem metamizolu. 

Riziko úmrtí pro nežádoucí účinky se u metamizolu je podobně nízké jako u paracetamolu (20–25 úmrtí u 100 milionů exponovaných osob) a asi 20× menší než u diklofenaku. Přesto by metamizol neměl být analgetikem 1. volby a jeho použití je vázáno na lékařský předpis.

Podávání metamizolu se nedoporučuje v I. a III. trimestru těhotenství (nejlépe v průběhu celé gravidity) a je kontraindikované u pacientů s hypersenzitivitou na pyrazolonové deriváty, alergickým astmatem, alergií na NSA a paracetamol, poruchou hematopoezy a porfyrií. Dávka má být snížena u starších či oslabených osob a u pacientů se sníženou clearance kreatininu.

Závěr

Metamizol představuje účinné neopioidní analgetikum, které nalézá široké uplatnění v terapii akutní i chronické bolesti různé etiologie, a to včetně viscerální kolikovité bolesti z důvodu spasmolytického účinku. Je možné jej podávat dětem bez omezení věku, dospívajícím i dospělým. Mezi jeho výhody patří minimální výskyt nežádoucích účinků, absence závažných nežádoucích účinků na gastrointestinální trakt, potenciál kombinace s jinými analgetiky k dosažení optimálního analgetického účinku, rovnoměrná distribuce v tělesných kompartmentech, a také možnost terapie bolesti u pacientů na antikoagulační léčbě, například na warfarinu.

(holi)

Zdroje:
1. Lejčko J. Metamizol v léčbě bolesti. Prezentace. Centrum léčby bolesti KARIM LF UK a FN Plzeň.
2. Šimíček M. Oxfordská liga analgetik a terapie akutní bolesti z pohledu farmaceuta. Praktické lékárenství 2015; 5 (2): 54–58.
3. SPC Metamizol Stada. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0205930&tab=texts



Štítky
Interní lékařství Neurologie Onkologie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#