#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Buprenorfin – atraktivní opioid s nedoceněným potenciálem pro léčbu chronické bolesti

11. 3. 2019

Navzdory potvrzené klinické účinnosti buprenorfinu někteří lékaři stále mohou mít obavy například ze stropového analgetického efektu pozorovaného v preklinických studiích. Zároveň však přibývá důkazů z klinických studií i praxe potvrzujících výbornou bezpečnost i účinnost tohoto léčiva.

Komplexní působení

Mezi další mýty, jež se v souvislosti s buprenorfinem objevují, patří riziko abstinenčních příznaků při kombinování léku s μ-agonisty. Ve skutečnosti farmakologické vlastnosti buprenorfinu umožňují kombinaci s dalšími opioidy a dochází k aditivnímu účinku. Jeho působení je komplexnější než u ostatních opioidů: jde o parciálního, avšak potentního agonistu receptorů μ a zároveň antagonistu receptorů κ. Dokáže tak:

  • vyvolat primárně analgezii bez stropového efektu (μ);
  • blokovat nebo vytěsnit morfin z vazby na μ-receptor, čímž přispívá k redukci rizika vzniku závislosti (μ);
  • snížit riziko vzniku tolerance a působit mírně antidepresivně (κ).

Další výhodou je pomalá disociace buprenorfinu z receptorů μ, což přispívá k prodlouženému terapeutickému účinku a s výhodou se využívá u léčby jak bolesti, tak závislosti. Kromě toho se zdá, že do supraspinální složky antinocicepce vyvolané buprenorfinem jsou zapojeny ještě další specifické receptory, které se neúčastní působení morfinu či fentanylu.

Výborný bezpečnostní profil

Primární nežádoucí účinky buprenorfinu jsou podobné jako u μ-agonistů, tedy nevolnost, zvracení a zácpa, ale oproti plným agonistům je jejich intenzita výrazně mírnější. Navíc má buprenorfin stropový efekt pro velmi závažný nežádoucí účinek opioidů – dechový útlum. I kombinace s jinými sedativy (benzodiazepiny či alkoholem) se jeví bezpečnější než u jiných opioidů. Ke kladům dále patří nízká míra interakcí, nízká renální clearance, vyšší tolerance, nižší míra ovlivnění kognitivních a psychomotorických funkcí a nižší imunosupresivní potenciál. Celkově je tedy buprenorfin jedním z nejbezpečnějších léčiv z této skupiny.

Pokračující výzkum

Nejrozšířenější lékovou formou buprenorfinu jsou transdermální náplasti, jež jsou vhodné pro léčbu středně silné až silné bolesti při nádorovém onemocnění a silné bolesti, která nereaguje na neopioidní analgetika. V současnosti se zkoumají nové transportní systémy jak pro léčbu závislosti na opioidech, tak pro management chronické bolesti. Jde o perorální enterosolventní a nanočásticové formy, které by překonaly špatnou absorpci z trávicího traktu a výrazný first-pass efekt. Pro léčbu závislosti se zkoušejí subdermální implantáty.

(mir)

Zdroj: Khanna I. K., Pillarisetti S. Buprenorphine – an attractive opioid with underutilized potential in treatment of chronic pain. J Pain Res 2015; 8: 859–870, doi: 10.2147/JPR.S85951.



Štítky
Interní lékařství Neurologie Onkologie Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#