#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezpečnost dlouhodobé terapie bevacizumabem u onkologických pacientů

21. 4. 2022

Inhibitor angiogeneze bevacizumab se zpravidla podává dlouhodobě. Proto se studie publikovaná v časopisu The Oncologist zabývá právě jeho dlouhodobou bezpečností a snášenlivostí u pacientů s různými typy solidních nádorů.

Inhibice VEGF v onkologické léčbě 

Bevacizumab je humanizovaná rekombinantní monoklonální protilátka, která se selektivně váže na cirkulující vaskulární endotelový růstový faktor (VEGF), a tím inhibuje jeho vazbu na receptory VEGF. Tato inhibice vede k regresi nádorové cévní sítě.

Používá se buď jako monoterapie, nebo v kombinaci s chemoterapií. Konkomitantní léčba bevacizumabem s chemoterapií zlepšila dobu bez progrese onemocnění (PFS) a/nebo celkové přežití (OS) u pacientů s metastatickým kolorektálním karcinomem, nemalobuněčným nádorem plic, metastatickým karcinomem prsu, metastatickým karcinomem ledvin, karcinomy vaječníku či peritonea, děložního čípku nebo multiformním glioblastomem.

Dlouhodobé prodloužení léčby bevacizumabem

Pacienti, kteří byli zapojení v dřívějších klinických studiích s bevacizumabem a na jejich konci byli způsobilí k pokračování, byli zařazeni do otevřené dlouhodobé extenze. Pacienti s progresí onemocnění nebo výskytem nežádoucí příhody spojené s podáváním bevacizumabu byli z extenze vyřazeni. Zařazení účastníci extenze dostávali bevacizumab ve stejném režimu jako v parentálních studiích (7,5 či 15 mg/kg každé 3 týdny; 5 či 10 mg/kg každé 2 týdny i.v.).  

Do prodloužení bylo zařazeno celkem 95 účastníků ze 17 parentálních studií − nejvíce jich bylo ze studií ROSIA (indikace karcinom vaječníku, NCT01239732, n = 41) a TAMIGA (indikace multiformní glioblastom, NCT01860638, n = 13). Většinu nemocných tvořily ženy (70,5 %), medián věku činil 56 (23−81) let. V průměru byli nejmladší pacienti s multiformním glioblastomem, nejstarší potom s kolorektálním karcinomem.

Výsledky

Celkový medián doby sledování v rámci extenze činil 20,7 měsíce (95% interval spolehlivosti [CI] 14,9−27,6). Medián doby sledování byl delší u nemocných s karcinomem prsu (45,4 měsíce [95% CI 11,0−81,3]) a karcinomem vaječníku nebo peritonea (30,4 měsíce [15,0−49,1]) oproti ostatním indikacím. Medián délky terapie bevacizumabem během extenze činil 15,6 měsíce (0−81,0), medián celkového trvání léčby (parentální studie + prodloužení) potom 57,5 měsíce (16,4−134,9).

Nejčastějšími důvody přerušení léčby byly progrese onemocnění (n = 30) a výskyt nežádoucích příhod v průběhu léčby (n = 25). Celkem 27 účastníků nedokončilo bezpečnostní sledování (nejčastějším důvodem bylo odvolání souhlasu). V době ukončení studie bylo stále na léčbě 14 nemocných (13 jich pokračovalo i po ukončení studie, 1 ukončil léčbu na základě rozhodnutí lékaře). Nejdéle léčbu absolvovaly 3 pacientky s karcinomem prsu (≥ 10 let).  

Bezpečnostní profil

Nežádoucí příhody nahlásilo celkem 79 účastníků. Nejčastěji se jednalo o proteinurii (n = 42), bolesti hlavy (n = 15), astenii (n = 15), hypertenzi (n = 12), nevolnost (n = 11), infekci močových cest  (n = 10) a průjem (n = 10). Nejčastějšími nežádoucími příhodami spojenými s užíváním bevacizumabu byly proteinurie a hypertenze.

Nežádoucí příhody spojené s užíváním bevacizumabu stupně závažnosti ≥ 3 byly hlášeny u 21 pacientů. Nebyly hlášeny žádné nežádoucí příhody stupně 4 či 5 se vztahem ke bevacizumabu. U celkem 17 pacientů byly hlášeny závažné nežádoucí příhody a 4 pacienti během prodloužení studií zemřeli (z důvodu progrese onemocnění nebo nežádoucí příhody bez vztahu k léčbě s bevacizumabem).   

Závěr

Bezpečností data získaná z extenze potvrzují dobrou tolerabilitu dlouhodobého užívání bevacizumabu u nemocných s různými typy solidních nádorů, s mediánem prodloužené doby léčby téměř 5 let, a u některých pacientů dokonce ≥ 10 let.

(eko)

Zdroj: Oza A. M., Dubois F., Hegg R. et al. A long-term extension study of bevacizumab in patients with solid tumors. Oncologist 2021; 26 (12): e2254−e2264, doi: 10.1002/onco.13971.



Štítky
Dětská onkologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#