#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stručně z ASH 2021: Novinky a pokroky v léčbě CLL

12. 4. 2022

Souhrn z prvního dne 63. kongresu Americké hematologické společnosti (ASH) v Atlantě v prosinci 2021 přinesl hned několik novinek v oblasti pokroků v léčbě chronické lymfocytární leukémie (CLL). Komentář k nim poskytl dr. Brian Koffman z CLL Society.

Venetoklax a zanubrutinib u dosud neléčených pacientů s CLL či SLL

Jedno z ústních sdělení se týkalo kombinace venetoklaxu a zanubrutinibu u dosud neléčených pacientů s CLL či lymfomem z malých lymfocytů (SLL) s delecí 17p. Jednalo se o časné výsledky z ramene D studie SEQUOIA.

Zanubrutinib je zástupcem nové generace selektivních inhibitorů Brutonovy tyrosinkinázy (BTKi), dosud však v indikaci CLL nebyl neschválen. Dle dané studie kombinace venetoklaxu a zanubrutinibu (160 mg 2× denně) podávaného po předléčení pouze zanubrutinibem po dobu 3 měsíců může vést k dosažení nedetekovatelné/minimálně měřitelné zbytkové nemoci (MRN).

Studie byla zaměřená na pacienty s nepříznivým prognostickým markerem del17p a zjistila, že až 30 z 31 nemocných odpovědělo na uvedenou kombinaci, a to bez nově zjištěných bezpečnostních signálů. Medián sledování ve studii činil 9,7 měsíce. Jde o povzbudivé předběžné výsledky pro takto vysoce rizikovou skupinu nemocných, studie dále pokračuje.

Časově omezené podávání venetoklaxu a ibrutinibu u pacientů s R/R CLL

Další zajímavé sdělení se týkalo hodnocení odpovědi na časově omezené podávání venetoklaxu a ibrutinibu u pacientů s relabovanou či refrakterní CLL po předchozí imunochemoterapii, kteří měli nedetekovatelnou MRN. Jednalo se primární analýzu randomizované studie fáze II Vision HO141.

Pacienti dosud neléčení BTKi zahájili léčbu se samotným ibrutinibem ve 2 cyklech, od 3. cyklu k němu byl přidán venetoklax − obě léčiva byla společně podávána až do cyklu 15. Pacienti dosahující minimálně parciální remise a nedetekovatelné MRN v krvi a kostní dřeni v cyklu 15 byli randomizováni buď k podávání udržovací léčby ibrutinibem, nebo ke sledování bez udržovací léčby. Pokud byla později detekovatelná MRN pozitivita v rameni bez udržovací léčby, byla znovu zahájena kombinovaná léčba ibrutinibem a venetoklaxem. MRN-pozitivní pacienti v cyklu 15 dostávali dále ibrutinib.

Studie se zúčastnilo 225 pacientů. Prozatímní výsledky ukázaly, že časově omezená kombinace představuje excelentní záchrannou terapii v případě progrese nastávající po imunochemoterapii, s celkovou mírou odpovědi 86 %. U 98 % nemocných bylo dokumentované přežití bez progrese (PFS) 1 rok po ukončení léčby. U všech MRN-pozitivních nemocných bylo možné znovu zahájit léčbu úspěšně vedoucí ke kontrole CLL. Hladina MRN zůstala stabilní během 1. roku u nemocných, kteří pokračovali v monoterapii ibrutinibem po ukončení kombinované léčby. Nebyl pozorován rozdíl v dosažení nedetekovatelné MRN v krvi v době podání 15. cyklu v závislosti na přítomnosti mutace genu TP53.

Výhodou této fixní kombinace je možnost perorálního podání. Studie dále potvrdila možný nový trend, a sice zahájení léčby již v době nástupu MRN pozitivity namísto vyčkávání do doby klinické progrese.

(eza)

Zdroje:
1. Koffman B. ASH 2021: Report from the first day − December 11, 2021. CLL Society, 2021 Dec 12. Dostupné na: https://cllsociety.org/2021/12/ash-2021-report-from-the-first-day-dec-11-2021
2. Tedeschi A. Ferrant E., Flinn I. W. et al. 67 Zanubrutinib in combination with venetoclax for patients with treatment-naïve (TN) chronic lymphocytic Leukemia (CLL) or small lymphocytic lymphoma (SLL) with del(17p): early results from arm D of the SEQUOIA (BGB-3111-304) trial. 63rd ASH Annual Meeting, Atlanta, 2022 Dec 11. Dostupné na: https://ash.confex.com/ash/2021/webprogram/Paper144336.html
3. Niemann C. U., Dubois J., Brieghel C. et al. 69 Time-limited venetoclax and ibrutinib for patients with relapsed/refractory chronic lymphocytic leukemia (R/R CLL) who have undetectable MRD – primary analysis from the randomized phase II vision HO141 trial. 63rd ASH Annual Meeting, Atlanta, 2022 Dec 11. Dostupné na: https://ash.confex.com/ash/2021/webprogram/Paper148630.html



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#