#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zkušenosti s léčbou PBC kyselinou obeticholovou v brněnském CKTCH

22. 7. 2021

O dosavadní poznatky s terapií pacientů s primární biliární cholangitidou (PBC) kyselinou obeticholovou (OCA) nabyté v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) se v rámci XLVIII. májových hepatologických dnů podělila MUDr. Libuše Husová, Ph.D.

Sledovaná kohorta a průběh léčby

OCA při léčbě nemocných s PBC začali v CKTCH používat v srpnu 2019, krátce po stanovení úhrady. Zatím jej nasadili u 15 pacientek, jejichž průměrný věk činí 59 let (40–77). Výchozí postižení jater u nich bylo různě závažné, od lehké fibrózy až po cirhózu (2 nemocné). Iniciální denní dávka OCA činila 5 mg. 

Po 3 měsících byla u 5 pacientek terapie ukončena, neboť nesplnily podmínky úhrady (pokles ALP o 10 % oproti původní hodnotě). Nestalo se tak tedy pro nežádoucí účinky (NÚ) nebo netoleranci léčby. 2 pacientky byly po 3/4 roku od ukončení užívání kyseliny obeticholové zařazeny na čekací listinu k transplantaci jater.

Zbylých 10 pacientek pokračovalo v terapii a po dalších 3 měsících, tedy po půlroce léčby, byla u 2 pacientek navýšena denní dávka na 10 mg pro nedostatečnou odpověď.

Kontroly po roce léčby zatím dosáhlo 7 nemocných. Z nich 4 pokračují a 3 ji musely ukončit, rovněž jen pro nesplnění podmínek úhrady (NÚ se u nich nevyskytly, u žádné také nedošlo k progresi PBC ani zhoršení jaterních funkcí). 3 další ženy se zatím léčí kratší dobu.

Hlavní zjištění po roce léčby OCA

  • U některých žen se snížila hladina bilirubinu, žádná pacientka nepřekročila horní hranici normy.
  • Hodnoty ALP v prvních měsících poměrně výrazně klesly, někdy o > 50 % hodnoty po prvních 3 měsících. Mezi 6. a 12. měsícem je pokles daleko pozvolnější.
  • U 2 pacientek s úvodní tuhostí jater F3 byla po roce zjištěna normalizace jaterní funkce.

Účinná a dobře snášená terapie

Dr. Husová závěrem konstatovala, že léčba kyselinou obeticholovou je bezesporu dobrou volbou pro tyto indikované pacientky. Je velmi dobře tolerovaná, má minimum nežádoucích účinků a u sledovaných pacientek neměla žádné. Dodala, že všechny pacientky udávaly snížení únavy, a připomněla, že k ukončení medikace docházelo jen z důvodu nesplnění kritérií úhrady, nikoliv pro intoleranci nebo NÚ. Léčba je však vázaná na jednotlivá centra. Indikovat ji lze u pacientů, kteří mají doloženu intoleranci kyseliny ursodeoxycholové (UDCA) nebo již minimálně 1 rok užívají UDCA a po 12 měsících této léčby splňují jednu z následujících podmínek: sérová aktivita ALP > 1,67násobek horní hranice normy nebo sérová koncentrace celkového bilirubinu zvýšená na < 2násobek horní hranice normy.

Eva Srbová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#