#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jednohubky z EHA 2021: Dvakrát Hodgkinův lymfom optikou aktuálních výzkumů

15. 12. 2021

Měl by význam screening endokrinních poruch u pacientů s Hodgkinovým lymfomem (HL)? A o čem vypovídají koagulační poruchy zjištěné při diagnóze HL? Odpovědi na tyto otázky hledali autoři výzkumů, jež byly prezentovány v sekci elektronických posterů během letošního kongresu EHA.

Vysoká prevalence endokrinních poruch u pacientů s HL

Současné možnosti léčby Hodgkinova lymfomu jsou většinou efektivní, ale mohou mít negativní vliv na některé orgány. Dlouhodobé následky protinádorové terapie u lidí vyléčených z HL zahrnují sekundární malignity, kardiovaskulární a pneumologické poruchy, neurologické komplikace a dysfunkce endokrinního systému či gonád. A právě na endokrinní poruchy se zaměřila studie prezentovaná během EHA 2021. Její autoři hodnotili prevalenci a rizikové faktory endokrinních poruch u 160 pacientů s HL (55 mužů a 105 žen) ve věku 18−65 let, kteří podstoupili chemoradioterapii (CRT).

Mezi odhalené endokrinní patologie u pacientů s HL patřily primárně hypotyreoidismus (25 %), hyperparatyreoidismus (15,6 %) a hypogonadismus (29 % mužů a 25,3 % žen). Dysfunkce hypothalamo-hypofyzárně-tyreoidální osy se objevovala významně častěji u pacientů po CRT než u těch, kteří dostávali pouze CHT (X2 = 9,4; р = 0,002). Zvýšené hladiny parathormonu negativně korelovaly s denzitou kostního minerálu v bederní páteři (r = −0,74; p = 0,00002) a krčku femuru (r = −0,66; p = 0,0003). Muži s HL měli nižší koncentraci volného testosteronu než kontroly (p = 0,04), nicméně hladiny luteinizačního a folikulostimulačního hormonu (LH a FSH) u mužských pacientů s HL byly elevované (p = 0,0004, resp. p = 0,04). Ženy v reprodukčním věku s HL měly oproti kontrolám vyšší koncentrace LH v luteální fázi menstruačního cyklu (p = 0,05) a vyšší koncentrace FSH ve fázi folikulární (p = 0,02).

Vysoká prevalence endokrinních poruch u přeživších Hodgkinova lymfomu podle názoru autorů této práce dokládá nutnost vyvinout screeningové programy pro časné zahájení léčby endokrinní patologie u pacientů s HL a současně zlepšit participaci endokrinologů na sledování a léčbě této kategorie pacientů.

Význam prodlouženého PT/INR a aPTT u nově diagnostikovaného HL 

V klinické praxi se u pacientů s HL v době stanovení jeho diagnózy často vyskytují mírné poruchy koagulace, zejména prodloužený protrombinový čas (PT)/INR a aktivovaný částečný tromboplastinový čas (aPTT), což však v učebnicích není popsáno jako pevně dané. V další z prezentovaných studií proto byly porovnávány koagulační parametry u 80 pacientů s nově diagnostikovaným HL před zahájením léčby oproti hodnotám těchto ukazatelů u 225 zdravých jedinců. Autoři analyzovali zjištěné údaje podle demografických dat, klinických nálezů a laboratorních parametrů souvisejících se zánětem a vyšetřili možné kauzální mechanismy. U 35 z 80 pacientů s HL byly měřeny koncentrace koagulačních faktorů II, V, VII, X (FII, FV, FVII, FX) a inhibitoru zevní koagulační cesty (TFPI) v plazmě a séru.

Z pacientů s HL v době stanovení jeho diagnózy bylo u 29–33 % přítomné prodloužení PT/INR i aPTT, přičemž tyto nálezy korelovaly s pokročilejšími stadii, B-symptomy a zánětlivými markery. Autoři tento poznatek označili jako klinicky důležitý, neboť může pacienty s HL v budoucnu ušetřit dalších vyšetření. Většina jich měla signifikantně zvýšené hladiny FII, FV a FX i TFPI. Naopak hladina FVII byla v normě. Pozorovaná negativní korelace mezi INR a FVII v kombinaci se zvýšenými hladinami TFPI naznačuje možnou roli TFPI v rámci excesivní inhibice komplexu TF/FVII. Hladiny FII, FV, FX korelovaly navzájem a s koncentracemi fibrinogenu i zánětlivých markerů. Nebyla zjištěna korelace mezi hladinami koagulačních faktorů a klinickým stadiem, B-symptomy nebo hodnotou mezinárodního prognostického skóre (IPS), až na jeden případ korelace FX s vysokým IPS (p = 0,039).

Získané poznatky vedly autory studie k hypotéze, že prodloužení PT/aPTT se vyskytuje souběžně s aktivitou nemoci a zvýšené hodnoty souvisejí s excesivní aktivací hemostázy v kontextu tromboinflamace u HL. Obdobně se však při tromboinflamaci vyskytovala elevace FII, FV a FX, což je zdánlivě v kontrastu s prodlouženým PT a aPTT. Zdá se tedy, že může jít o kompenzační mechanismus.

(esr)

Zdroje:
1. Voytko M., Pospelova T., Klimontov V., Shebunyaeva J. EP778 Endocrine disorders in Hodgkin lymphoma survivors. EHA, 2021 Jun 9. Dostupné na: https://library.ehaweb.org/eha/2021/eha2021-virtual-congress/325536/mariia.voytko.endocrine.disorders.in.hodgkin.lymphoma.survivors.html
2. Chatzidimitriou C., Politou M., Kotsi P. et al. EP773 Subclinical coagulation disorders in newly diagnosed patients with Hodgkin lymphoma (HL): a phenomenon related to thromboinflammation. EHA, 2021 Jun 9. Dostupné na: https://library.ehaweb.org/eha/2021/eha2021-virtual-congress/325531/theodoros.vassilakopoulos.subclinical.coagulation.disorders.in.newly.diagnosed.html



Štítky
Dětská onkologie Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#